Tuloslaskelman ja taseen esittämisjärjestys
Olen huomannut, että tilinpäätöksessä esitettävän tuloslaskelman ja taseen esittämisjärjestys vaihtelee. Esimerkiksi osa taloushallinnon ohjelmistojen tilinpäätösmalleista tarjoaa taseen ensin ja Taloushallintoliiton julkaisemassa Pienen osakeyhtiön esimerkkitilinpäätöksessä puolestaan tulos on ennen tasetta. Mikä on oikea tapa?
Kirjanpitolaki, kirjanpitoasetus tai pien- ja mikroyritysasetus eivät mitkään säädä tuloksen ja taseen esittämisjärjestystä. Esimerkiksi PMA:ssa on kyllä asetuksen lopussa esitelty tulos- ja tasekaavat tuloslaskelma ensin, mutta missään asetuksen pykälässä tätä ei määrätä pakolliseksi järjestykseksi. Kirjanpitovelvollisella on tässä suhteessa siis valinnanvapaus.
Taloushallintoliiton julkaisemassa tilinpäätösmallissa tulos on ennen tasetta vakiintuneen tavan vuoksi.
Asiakkaani on perinyt paria kesällä 2023 syntynyttä myyntisaatavaansa tuloksetta. Nyt asiakas kertoi, että velallinen on päässyt yrityssaneeraukseen. Kirjaanko myyntisaamisen alas kirjanpidossa? Saako arvonlisäveroa oikaista vastaavasti?
Velallisen jouduttua yrityssaneeraukseen myyntisaamisia kyllä alaskirjataan asiakkaasi kirjanpidossa, mutta vain saneerausohjelmassa määrätyn prosenttiosuuden verran. Tarvitset asiakkaaltasi saneerauspäätöksen, josta näet, paljonko velkoja leikataan ja mikä on velan loppuosan maksuaikataulu. Jos määrä on esimerkiksi 40 prosenttia, myyntisaamisesta vastaava määrä menee luottotappioksi liiketoiminnan muihin kuluihin ja loppuosa jää vielä saamiseksi. Saaminen voi olla järkevää siirtää myyntisamisten alla omalle saneeraussaamiset-tililleen seurannan helpottamiseksi. Maksuaika loppusaamiselle on usein saneerausohjelmassa pitkä ja tarvittaessa saaminen jaetaan pitkä- ja lyhytaikaisiin saamisiin. Mikäli myyntisaamisen alaskirjatun osan määrä on olennainen, tulee siitä tarvittaessa antaa liitetieto tilinpäätöksessä.
Leikatun myyntisaamisen saa vähentää arvonlisäverotuksessa, se oikaisee myynneistä maksettavaa arvonlisäveroa. Tuloverotuksessakin saneerauksesta johtuva luottotappio on vähennyskelpoinen.
Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.