Tilintarkastajan erottaminen

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Sirpa Koponen on toiminut pitkään erilaisissa taloushallintoalan luottamustoimissa.
12.5.2022
Sirpa Koponen KHT, HT, Tilipalvelu Sirpa Koponen Oy

Asiakasyrityksessä oli ensin valittu tilintarkastaja normaalisti varsinaisessa yhtiökokouksessa. Myöhemmin ylimääräisessä yhtiökokouksessa oli valittu toinen tilintarkastaja samalle tilikaudelle ensimmäisen tilalle. Asiakas kysyy, tuleeko heidän tehdä joitakin ilmoituksia valinnan suhteen normaalin kaupparekisteri-ilmoituksen lisäksi.

Vastaus:

Tilintarkastuslain 2 luvun 9 §:ssä on säännökset tilintarkastajan erottamisesta tai eroamisesta. Tilintarkastajan erottamiseen kesken toimikauden on oltava perusteltu syy. Jos tilintarkastaja erotetaan kesken toimikauden, sen, joka on erottanut tilintarkastajan, on annettava Tilintarkastusvalvonnalle selvitys erottamisesta ja sen syistä.

Tilintarkastuslain hallituksen esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa on mainittu tilanteita, missä eroaminen tai erottaminen tapahtuu. Käsitykseni mukaan tilanteessa, jossa tilintarkastaja itse eroaa, on useimmiten kyse tilintarkastustoiminnan lopettamisesta, riippumattomuus­esteestä tai esteellisyydestä. Jos yritys erottaa tilintarkastajan, voivat jotkut edellä mainitut syyt olla erottamisen perusteena. Tilintarkastusvalvontaan tehtävä ilmoitus on hallituksen esityksestä aistittavissa olevan etenkin muiden kuin edellä mainittujen syiden ilmoittamista varten, vaikkakin laki edellyttää ilmoittamaan kaikki syyt erottamiselle tai eroamiselle.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat ­jäsenetuna neuvontaa ­kirjanpitoon ja verotukseen ­liittyvissä kysymyksissä. ­Julkaisemme kiinnostavimpia kysymyksiä ja niihin annettuja vastau­ksia. Kysymykset voi ­toimittaa osoitteeseen: asiantuntijat@taloushallinto­liitto.fi.

Kysy kirjanpidostaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki