Takuuvaraus kirjanpidossa

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. KLT Leena Rekola-Nieminen on erikoistunut kirjanpitoasioihin.

16.1.2019
leena
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, kouluttaja ja KILAn jäsen

Asiakkaani on aliurakoitsijana isolla rakennustyömaalla. Aliurakkasopimuksen mukaan asiakkaallani on kahden vuoden takuuvastuu aliurakan vastaanottotarkastuksen jälkeen. Asiakkaani sanoo, että takuutöitä varmasti tulee ja haluaa tehdä EVL:n mukaisen takuuvarauksen.

VASTAUS

Takuuvaraus on kirjanpitolain mukaan pakollinen varaus, joka tehdään oikean ja riittävän kuvan antamiseksi yritystä todennäköisesti tulevaisuudessa kohtaavista menoista. Siten, kun asiakkaasi jo kokemuksesta tietää, että takuumenoja tulee syntymään, niin takuuvaraus on tehtävä muuna pakollisena varauksena, jos tulevien takuumenojen määrä on vähänkään olennainen.

Elinkeinolain 47 §:n tarkoittama takuuvaraus ei ole aliurakoitsijan käytettävissä. Se kyllä koskee rakennusalaa, mutta vain pääurakoitsijaa. Asiakkaasi on siis tehtävä KPL:n edellyttämä pakollinen varaus takuumenoja varten, mutta se ei ole vielä varauksena vähennyskelpoinen verotuksessa. Vasta toteutuneet takuumenot saa vähentää niiden toteutumisvuonna. Kirjanpidon takuuvaraus puretaan, kun takuuaika päättyy, eikä varauksen purku silloin ole veronalaista tuloa.

 Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy kirjanpidostaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki