Rahanpesun epäily

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Janne Fredmanin erityisalana on taloushallintojärjestelmien tuotekehitys.
13.1.2020
Janne Fredman
Janne Fredman johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Tilitoimiston asiakasyritykselle on tullut kannattamattomaan toimintaan vuosikausia säännöllisesti lainarahaa omistajalta. Tapauksessa on lisäksi eräitä rahanpesuun mahdollisesti viittaavia seikkoja. Tilitoimistolla ei ole selkeää käsitystä liiketapahtumien syistä ja rahojen alkuperästä. Tilitoimisto kysyy, pitäisikö asiakkaalta pyytää rahanpesun valvontaan vedoten selvitystä rahojen alkuperästä.

VASTAUS:

Rahanpesu määritellään Suomen rikoslain 32 luvun 6 §:ssä toiminnaksi, jossa joku ottaa vastaan, käyttää, muuntaa, luovuttaa, siirtää tai välittää rikoksella hankittua omaisuutta peittääkseen tai häivyttääkseen hyödyn tai omaisuuden laittoman alkuperän. Tämä on kuitenkin eri asia, kuin vaurastuneen henkilön harrastamana yritystoiminta. Suosittelen kysymään asiasta asiakkaalta ja mikäli vastaus ei ole tyhjentävä, tekemään rahanpesuilmoituksen osoitteessa www.poliisi.fi ja navigoida sivulle rahanpesun torjunta > rahanpesu-ilmoituksen tekeminen.
Rahanpesuilmoitus tulee tehdä hyvin matalalla kynnyksellä. Jos kokenut ja pätevä tilitoimistoammattilainen ihmettelee olennaisten liiketapahtumien perusteita, ilmoituskynnys on selkeästi ylitetty. Tilitoimiston vastuu rahanpesulain valvoitteiden osalta päättyy ilmoituksen tekemiseen.

  • Jos et ymmärrä, pyydä selvitystä
  • Jos epäilet, tee ilmoitus 

 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy kirjanpidostaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki