Puuttuva pankkitili

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.
31.3.2020
Janne Fredman
Janne Fredman johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Luin tiedotteestanne yritysten ongelmista saada pankkitili ja siitä, että tilejä suljetaan. Hoidan kirjanpitoa osakeyhtiölle, jolla on juuri tämä ongelma. Pankki X ilmoitti joulukuussa, että lopettaa yrityksen tilin. Syytä kysyttäessä siihen ei saatu vastausta. Yritys yritti avata tiliä toisiin pankkeihin siinä kuitenkaan onnistumatta. Kyseisellä yrityksellä on maksuhäiriömerkintöjä, joista suurin osa on hoidettu ja loppuihin on tehty maksusuunnitelma. Kyse on vain muutamista satasista. Yrityksen oma pääoma on miinuksella. Päättelin tiedotteenne perusteella, että nuo ovat ne syyt, ettei tiliä saa mihinkään auki. Nyt pohdinkin, että onko mahdollista, että osakeyhtiö käyttäisi yrittäjän omaa tiliä? Mitä ongelmia siitä seuraisi? Lähinnä mietin, miten pankki siihen suhtautuu ja miten esimerkiksi verottaja?

Tämä ongelma on todella yleinen ja usein on niin, että yritys ei todellakaan saa tiliä mihinkään pankkiin, mikä on liiketoiminnan kannalta aivan mahdoton tilanne. Tässä tilanteessa ei ole mielestäni mitään muuta vaihtoehtoa kuin pyörittää maksuliikennettä yrittäjän oman pankkitilin kautta kuten olit pohtinut.

Tästä seurauksena voi olla: Tilitoimiston työmäärä lisääntyy, koska pankkitilin tapahtumat tulee eritellä yksityisiin ja liiketoimintaan kohdistuviin, jotta kirjanpidon erilläänpitotehtävä tulee hoidettua ja kirjanpito saadaan laadittua. Tämä on perusteltua huomioida hinnoittelussanne.

Verottajan osalta asiassa ei pitäisi ilmetä ongelmia. Menettelyssä ei ole mitään lainvastaista ja se yleistyy johtuen siitä, että tämä asiakkaanne ei todellakaan ole ainoa tämän ongelman kanssa painiva. Olemme tiedottaneet Verohallinnon johtoa tästä ongelmasta ja sen syistä.
Tässä on riskinä, että pankki saattaa jossain vaiheessa lopettaa myös yksityistilin sopimusehtojen vastaisen käytön vuoksi. Tässä ei kuitenkaan ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin ottaa tämä riski.

Kysy kirjanpidostaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki