CTA Paikka
CTA Paikka

Omaisuus vakuutuskuoressa eli kapitalisaatiosopimus

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Sirpa Koponen on toiminut pitkään erilaisissa taloushallintoalan luottamustoimissa.
4.3.2022
Sirpa Koponen KHT, HT, Tilipalvelu Sirpa Koponen Oy

Asiakkaani kertoi, että on hankkinut vaihto-omaisuuteensa kapitalisaatiosopimuksen eli sijoittanut omaisuuttaan vakuutuskuoreen. Miten kirjanpitoa tulisi tehdä tällaisen osalta? Millä tunnusmerkeillä tunnistan tässä muodossa olevat sijoitukset, mikäli niitä tulee asiakkaille?

Vastaus:

Yrittäjät ja myös yksityiset henkilöt ovat jo vuosien ajan ostaneet omaisuutta kapitalisaatiosopimuksilla eli hankkimalla niin sanotun vakuutuskuoren. Tämä rahoitusmuoto tarkoittaa sitä, että varoja sijoitetaan tehdyn sopimuksen mukaan tuohon kuoreen ja kaupankäynti tapahtuu kuoren sisällä, vakuutusyhtiön nimiin. Kuori sisältää usein myös pankkitilin tyyppisen yksikön, jonka kautta sijoituskauppaa tehdään. Tämä tili on osa tuota vakuutuskuorta.

Kun asiakkaasi hankkii vakuutuskuoren, on sen havaitseminen alkuvaiheessa hieman hankalaa. Jokaisella niitä myyvällä taholla on tuon tuotteen nimi erilainen ja hyvin harvoin nimestä saa asiaan selkeyttä. Sopimuksen tunnistaa helpoimmin siitä, että esimerkiksi kuoressa olevien osakkeiden osinkotuotot eivät tule yhtiön pankki­tilille ja kaupat tapahtuvat tuon kuoressa olevan ”tilin” kautta.

Noiden sijoitusten suosio kasvoi aikanaan verotuksellisista syistä. Niiden alkuvaiheessa oli säännös, jonka mukaan veronalainen tuotto sijoituksen omistajalle realisoitui, kun kaikki kuoreen sijoitetut varat oli nostettu pois. Vuoden 2020 alusta lähtien tämä säännös muuttui ja sopimuksesta nostettu raha jaetaan verotettavaksi tuloksi ja pääoman nostoksi salkusta suhteellisena osuutena. Tällöin kuoreen kertynyttä tuottoa verotetaan jo silloin, kun asiakas nostaa varoja. Kirjanpitokäytännön on katsottu vastaavan samaa tuloutusta.

Jos asiakkaasi on hankkinut kapitalisaatio­sopimuksen vaihto-omaisuuteensa, on hankinnan arvo tuloslaskelmaan kirjattavaa, kuten vaihto-omaisuus muutenkin. Eli myynnit, ostot ja niitä vastaava varaston muutos.

Vaihto-omaisuusinventoinnissa ja myös muihin omaisuuslajeihin kirjattujen raporttien käsittelyssä on syytä olla tarkkana vakuutusyhtiön raporttien kanssa, varsinkin silloin, kun asiakas on tehnyt takaisinnostoja kuoresta. Turvallinen, oma Excel-taulukko lienee varmin näiden osalta.

Esimerkki
Sijoitettu määrä 30 000 euroa
Yritys nostaa 10 000 euroa sijoituksesta
Sijoituksen käypä arvo nostohetkellä 40 000 euroa, tuotto siis 10 000 euroa sijoitusta ­suurempi
Sijoituksen tuotto nostosta 10 000 x ¼ = 2 500
Pääoman nosto 10 000 – 2 500 = 7500
Sijoitettu pääoma noston jälkeen 30 000 – 7 500 = 22 500

Taloushallintoliiton jäsenet saavat ­jäsenetuna neuvontaa ­kirjanpitoon ja verotukseen ­liittyvissä kysymyksissä. ­Julkaisemme kiinnostavimpia kysymyksiä ja niihin annettuja vastau­ksia. Kysymykset voi ­toimittaa osoitteeseen: asiantuntijat@taloushallinto­liitto.fi.

 

Kysy kirjanpidostaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki