Kiinteistöyhtiön velka osakkeet omistavan yhtiön kirjanpidossa

18.10.2017
leena
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, kouluttaja ja KILAn jäsen

Asiakkaani osti toimistotilojen hallintaan oikeuttavat osakkeet keskinäisestä kiinteistöosakeyhtiöstä. Kauppakirjan mukaan kauppahinta oli 120 000 euroa ja osakkeita rasittaa 60 000 euron velkaosuus. Varainsiirtoveroa on maksettu 180 000 euron määrästä. Miten kirjaan tuon osakkeiden hinnan 180 000 euroa yhtiön taseeseen?

Et kirjaa yhtiön taseeseen velkaosuutta. Se on kiinteistöyhtiön velka ja vain kiinteistöyhtiön taseessa. Asiakkaallesi tulee pysyvien vastaavien sijoituksiin maksettu kauppahinta ja varainsiirtovero. Kiinteistöyhtiön lainan ja sen korkojen maksua varten kiinteistöyhtiö perii rahoitusvastiketta (pääomavastiketta). Se kirjataan tuloslaskelmaan kuluna. Jos kiinteistöyhtiö rahastoi tilinpäätöksessään rahoitusvastikkeesta lainalyhennystä varten kerätyn osan, ei siis koskaan korkojen hoitoon kerättyä osaa, niin tämä osa asiakkaasi maksamasta rahoitusvastikkeesta siirretään tilinpäätöksessä rahoitusvastiketililtä osakkeiden hankintamenon lisäykseksi. Rahastoinnista pitää kysyä joka tilinpäätöksen yhteydessä isännöitsijältä, sillä siitä yleensä päätetään vuosittain. Menettely kiinteistöyhtiössä voi olla eri vuosina erilainen.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy kirjanpidostaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki