Asunto-osakeyhtiön puuttuva tilinpäätös

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Julkaisemme kiinnostavimpia kysymyksiä ja niihin annettuja vastau­ksia.
18.10.2017

Asiakkaani on myymässä omakotitaloaan, josta on joskus 1990-luvulla muodostettu asunto-osakeyhtiö. Kirjanpitoa ei ole koskaan tehty, mutta välittäjä vaatii nyt tilinpäätöstä vuodelta 2016. Mitä tehdä?

Vastaus:

PRH:sta on saatavilla yhtiöjärjestys, josta ilmenee osakepääoma. Siitä pääsee alkuun. Pitäisi loytää kauppakirja, jolla asiakkaasi on ostanut kiinteistön joko itselleen tai perustettavan yhtiön lukuun, tai asiakirja vanhan kiinteistön sijoittamisesta apporttina asunto-osakeyhtiöön. Näissä papereissa kiinteistön hintaa ei todennäköisesti ole jaettu maa-alueelle ja rakennukselle. Jako voidaan tehdä kiinteistöverolipun muukaan. Lainhuutoasiakirjoista ilmenee myös maksettu varainsiirtovero (entinen leimavero), joka on osa kiinteistön hankintamenoa ja jaetaan myös samassa suhteessa kuin kauppahinta tontin ja rakennuksen kesken. Oikein olisi käyttää perustamisvuoden kiinteistöverolippua, mutta jos sellaista ei enää ole saatavilla, niin sitten viimeisintä. Toki kannattaa vielä käyttää omaa harkintaa, kun arvioi jakoperusteen antamaa lopputulosta. Jotta taseen vastaavaa ja vastattavaa -puolet saadaan yhtä suuriksi, kirjataan kiinteistön hankintamenon ja osakepääoman erotus rakennusrahastoon.

Toimintakertomuksessa tulee selvittää käytetty menettely, jolla tase on muodostettu. Olennaista välittäjälle ja tulevalle ostajalle on se, ettei taseessa ole yhtiötä koskevia velkoja. Siltä osin näin rakennettu tase antaa oikean ja riittävän kuvan.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Julkaisemme kiinnostavimpia kysymyksiä ja niihin annettuja vastau­ksia, ja kaikki vastaukset on luettavissa osoitteessa tilisanomat.fi/asiantuntijavastaa. Kysymykset voi ­toimittaa osoitteeseen: asiantuntijat@taloushallinto­liitto.fi.