Taloushallinnon Hyvät Uutiset

19.12.2004
pauli
Pauli Vahtera

Sähköinen taloushallinto edistyy

C yhtiön omistama N-www-taloushallintopalvelu on tehnyt sopimuksen jo 19 tilitoimiston kanssa.

Yritys G oli siirtynyt internet taloushallinnon käyttöön tilitoimistonsa E suosituksesta. Yrityksen omistaja J hihkui innoissaan jo ensimmäisen viikon aikana. Liikkuvana miehenä hän kulkee liikeasioissa Espanjaa myöten. ”GPRS-puhelinyhteyden ansiosta voin laskuttaa toimeksiantojani milloin ja missä tahansa: lentokentillä, junassa, kesämökillä, Rovaniemellä, Helsingissä, Madridissa. Koskaan ennen ei hallintoasioiden hoito ole ollut näin kivaa ja kätevää”, toteaa J.

Suuren tilitoimiston ihastuttava KLT Leena kertoo, että verkkolaskutuksen ilosanoma on tavoittanut kuulijoitaan niin konkreettisesti, että viesti on mennyt hyvin perille. Tosin, massat eivät ole vielä hirveitä, mutta pää on selkeästi saatu auki. Järjestelmätoimittajatkin ovat ymmärtäneet tapahtuman tärkeyden eli ominaisuudet taloushallinnon työkaluissakin ovat parantuneet.

Tilitoimistotyöt monipuolistuvat edelleen

Liiton jäsentoimistojen keskuudessa vuonna 2003 tehty tilitoimistojen tehtävätutkimus osoittaa, että kaksi kolmasosaa henkilökunnasta osallistuu mm. palkanlaskentaan, ostoreskontran hoitoon ja tilinpäätösten analysointiin. Asiakkaat ovat yhä suurempia ja niissä on yhä enemmän tuontia ja vientiä harjoittavia yrityksiä. Noin puolet kirjanpitäjistä osallistuu asiakkaiden maksuliikenteen ja myyntireskontran hoitoon, puolet KLT-ammattilaisista laatii myös konsernitilinpäätöksiä.

Merkittävää on myös se, että melkein puolet KLT-osaajista laatii asiakkailleen rahoituslaskelmia.

Suomalaiset yritykset voitollisia

Luottotietoyhtiö D:n tekemän 41.000 suomalaisyritystä koskevan tutkimuksen mukaan 73 % yhtiöistä tuotti voittoa vuonna 2003.

T Oy työllistää yhtiön omistajan. Yhtiö tuotti voittoa viime vuonna 24.000 euroa, josta omistaja päätti jakaa itselleen osinkoa 15.000 euroa. Tämä on yksi tutkimuksen voitollisista yrityksistä. Omistaja P on erittäin onnellinen. Hän kertoi toimittajallemme ansainneensa neljä vuotta sitten palkkaa isossa yhtiössä vuodessa 68.000 euroa. Hän halusi enemmän vapautta päättää omasta elämästään, irtisanoutui palkkatyöstä ja perusti yrityksen. Autoetuna ollut Volvo vaihtui aviopuolison kauppakassiautoon. Kaksi ensimmäistä vuotta oli tappiollista, mutta nyt kolmannen vuoden tuloksesta yritys voi jo jakaa osinkoja.

P kehuu aviopuolisoaan S:ää suurenmoiseksi. ”Ilman hänen kannustustaan en olisi uskaltanut aloittaa yrittäjänä ja ilman hänen palkkatulojaan emme olisi selviytyneet alkuvuosina perheen menoista.”

Täydennysvero poistuu

Vuoden 2005 verouudistuksessa poistuu täydennysvero. Yhtiö L:llä on ennen vuotta 1989 syntyneitä voittoja taseessa yhteensä 18 miljoonaa euroa. Voitoista ei ole maksettu koskaan veroja taitavan verosuunnittelun ansiosta. Yhtiön pääomistaja M suunnittelee, että yhtiö jakaa ensin kaikki yhtiöveron hyvityksen alaiset vapaat omat pääomat ilman veroja vuonna 2004 ja sen jälkeen yhtiö tekee suunnitelman verovapaitten voittojen jakamisen verottomasti uuden lain mahdollisuuksien mukaisesti.

Yrittäjä E:n vaimon ja vanhempien takaukset pelastuivat konkurssissa

Yrittäjä E:n omistama osakeyhtiö P oli asetettu konkurssiin S:n käräjäoikeudessa verovelkojen takia. Verovelat perustuivat verotarkastukseen, jossa yhtiölle ja yrittäjälle määrättiin jälkiveroja enemmän kuin yhtiön liikevaihto tarkastettuina vuosina oli yhteensä.

Yritys oli maksanut kaikki muut velkansa, paitsi verovelat. Konkurssipesän hoitaja vaati yrittäjän vanhemmilta ja hänen vaimoltaan takauksen perusteella lainojen maksamista uudestaan pesälle, koska pankkilainat oli maksettu lainasuunnitelmasta poiketen. Yrittäjän avustajana toimineen K:n sinnikkään työn perusteella pesänhoitaja peruutti takauskanteen. Perheessä pidettiin iloinen kahvitilaisuus voiton johdosta ja avustaja K sai moneen vuoteen ensimmäiset kotona leivotut korvapuustinsa.

Myöhemmin pesänhoitaja perui myös nostamansa kanteen liiketoimintaa jatkanutta yhtiötä Ps vastaan. Yrittäjän vaimo toimii yhtiössä vastuullisena ja itse yrittäjä jatkaa tekemistään kuten ennenkin – tosin palkatta omistamatta mitään. Viiden vuoden jälkeen verovelat vanhenevat ja yrittäjä saa kansalaisoikeutensa takaisin.

Tilitoimisto sai tyytyväisen asiakkaan tekemällä tärkeimmän

Lääkintäalan osakeyhtiö oli luonteeltaan enemmänkin osakkaiden yhteisyritys, minkä vuoksi tärkeintä tietoa osakkaille ei ollut kuukausittaiset jaksotetut tuloslaskelmat, vaan se mitä osakkaiden vastuulla olevat tulot ja menot ovat yhteensä ja sitä kautta heidän osuutensa yhtiön tuloksesta. Tämä haluttu tieto ei syntynyt perinteisillä tulosyksikkö/kustannuspaikkalaskelmillakaan. Aiemmin tämä tieto oli laskettu kerran vuodessa ”ruutupaperitekniikalla”, jonka sisältö ei auennut osakkaille. Kehä III:n ulkopuolella toimiva tilitoimisto TA teki räätälöidyn raportin, jossa tapahtumat siirtyivät excel-taulukkolaskentaan osakkaiden esittämien pelisääntöjen mukaan. Haluttu tieto syntyy nyt automaattisesti kuukausittain.

Osakkaat ovat nyt erittäin tyytyväisiä asiakkaita. Tilitoimisto on saanut paljon kehuja siitä, kuinka lopultakin kirjanpito vastaa juuri heidän tiedontarpeeseensa.

Verotarkastus toi täysin puhtaat paperit Irenelle

Kaksi miljoonaa euroa liikevaihtoa keräävän yrityksen talousasiat hoitava Irene joutui huhtikuussa elämänsä ensimmäiseen verotarkastukseen. Viikko ennen tarkastajien tuloa menivät yöunet, eivätkä ne palanneet ennenkuin tarkastus oli ohi.

Kolmen päivän tarkastuksen jälkeen vanhempi verotarkastaja oli sanonut Irenelle, ettei tästä yrityksestä löydy yhtään mitään huomautettavaa. Irene oli onnensa kukkuloilla – hänen mielestään puhdas kertomus vastaa täyttä kymppiä kirjanpitäjien ammattitutkinnossa.

Suoritus olikin upea, sillä tarkastuksen kohteena olleina tilivuosina yrityksen omistajista puolet lähti eri aikaan eläkkeelle ja yritykseen tuli tilalle kaksi uutta osakasta. Sukupolven vaihdokset ovat tunnetusti verotarkastajien mielenkiinnon kohde numero 1.

Keskuskauppakamari: PK-yritysten IFRS järjetön

Pakollisten IFRS-tilinpäätössäännösten ulottamisesta myös pieniin yrityksiin ei ole minkäänlaista järkeä, torjui Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K Mattila järjestön tilintarkastusaiheisessa toimittajatilaisuudessa Helsingissä lokakuussa.

Tiimityö on voimaa

KHT-tarkastaja P teki elämänsä kehittämishavainnon KLT-kirjanpitäjä L:n kanssa tekemänsä yhteistyön jälkeen. Tarkastaja P oli unelmoinut vuosia täysin sähköisestä taloushallinnosta, joka automatisoisi kirjanpidon samalla tavalla kun robotit ovat automatisoineet monen kulutustavaran valmistuksen.

L, joka omisti KLT-tilitoimiston opasti, ettei se tule toimimaan, eikä ole edes tärkein asia taloushallinnon kehittämisessä. L:n mukaan hajautetussa taloushallinnossa on niin monen sorttista ihmistä töissä, että erilaisia selvityksiä ja huolenpitoja tarvitaan aina. Tietokoneet niitä eivät koskaan opi tekemään.

Keskustelujen perusteella syntyi tilitoimiston palvelukonsepti, jonka lyhennelmä julkaistaan Tilisanomien seuraavassa numerossa tällä palstalla.

Uuden elämän rakentamisvaihe jännittävä

Viisikymppisenä ihminen alkaa etsiä itseään. Nuoruuden intohimo työhön on vähenemässä, talous alkaa olla tasapainossa, joten jotain muuta tarttis tehdä. Nuorena eläkkeelle siirtyminen ei ole kansantaloudellisesti järkevää, ja eläkeikä voi pahimmillaan olla puolet koko eliniästä. Siinä ajassa voi tulla monenlaista ikävää kolotusten lisäksi.

Tilintarkastaja Pauli riuhtaisi itsensä tilintarkastuksesta ja ryhtyi nörtiksi. Hänen toinen IT uransa jäi ensimmäistä lyhyemmäksi ja P lähti miettimään uutta sisältöä elämäänsä. Se ei löydy etsimällä, vaan sattumalta. Sattumaa voidaan auttaa keskustelemalla ystävien kanssa kaikenlaisista asioista. Ja sitä voi auttaa irtautumalla kokonaan menneestä. P kulki viime vuonna ”ainoana yli 30-vuotiaana” reppumatkailijana Meksikosta Uruguayhin busseilla, veneillä ja junilla. Se Oikea Tehtävä ei vielä löytynyt, mutta suomalaisen yrittäjyyden tukemiseen se rajautuu. Nyt P on uudella reppumatkalla pyörremyrskyjen ja intiaanikylien keskuudessa Kuubasta Brasiliaan. Vain mies ja reppu. Ihmisen elämä mahtuu pieneen.

Nämä uutiset ovat totuudellisia, mutta uutisten kohteet on osin häivytetty. Tarkoitus on osoittaa, että taloushallinnostakin voidaan kirjoittaa hyviä uutisia. Aivan helppoa se ei kuitenkaan ole. Osa näistäkin uutisista on sarkastisia. Hyvät uutiset tulevatkin yksilöiden ja yritysten kautta – sen sijaan kaikkia koskevat uutiset ovat yleensä negatiivisia; esimerkiksi byrokratiaa lisääviä. Vaan tämä on hyvä alku.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki