Tilitoimisto, törkeä rikollinen
Nukkuivatko edunvalvojamme kun eduskunta sääti lain, jonka mukaan tilitoimistoyrittäjästä voidaan tehdä paitsi kirjanpitorikoksen myös veropetoksen tekijä asiakkaansa kirjanpidosta. Laki mahdollistaa niin suuren kohtuuttomuuden, että se tulee saattaa uudelleen käsittelyyn.
Rikolliseksi epäilty ja julkisesti tuomittu
Lokakuussa 2012 paljon julkisuutta sai tapaus, jossa pirkanmaalainen tilitoimisto leimattiin rikolliseksi sen takia, että toimiston asiakas oli syytteessä epäiltynä kuittikaupasta. Tilitoimistoyrittäjä ei ollut itse tehnyt tämän asiakkaan kirjanpitoa, mutta osallistunut pakkoraossa ilmoitusten tekemiseen. Asiakas oli saatu vuonna 2008 kirjanpito surkeassa kunnossa. Käräjäoikeudessa häntä syytettiin törkeästä kirjanpitorikoksesta sekä avunannosta törkeään veropetokseen.
Käräjäoikeuden päätös tuli joulukuussa. Päätös toteutti syyttäjän tahdon: vuosi ja seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta, viiden vuoden liiketoimintakielto ja rikollisen yrittäjän kanssa yhteisvastuullinen korvausvelvollisuus 338870 euroa. Rikollinen yrittäjä sai neljä vuotta vankeutta ja seitsemän vuoden liiketoimintakiellon.
Kun tilitoimistoyrittäjän toimisto tuhoutui jo tutkintavaiheessa ja hänelle määrätään liiketoimintakielto, hän ei ikinä pysty maksamaan korvauksia, joten tuomio korkoineen tuovat elinkautisen.
Julkisuutta ei voi hallita
Uutisointi tehtiin nimellä, mikä käytännössä tuhosi yrittäjän elämän moneksi vuodeksi, vaikka tuomio olisi ollut vapauttava. Kuriositeettina voidaan todeta, että samasta kaupungista on korkea virkamies tuomittu pedofiliasta, mutta hänen nimeään ei ole koskaan mainittu julkisuudessa.
Toimittajat eivät erota kuka on talousrikollinen ja mikä on tilitoimiston rooli rikollisen toimissa. Kaikesta tehdään yhtä ja samaa soppaa. Kissankorkuiset monen palstan yli menevät otsikot: [Tilitoimistoyrittäjää nimi] syytetään verorikoksesta. Elinkautinen tuomio on siinä.
Netti on täynnä vahingoniloisia kansalaisia ja hörhöjä. Paikallislehtiin ilmestyi satoja kommentteja. Taas saatiin herrat rötöksistä kiinni. Tällaisia he kaikki ovat. ”Käsittämätöntä että joku voi kehua hyväksi tyypiksi kaveria joka on syytettynä rikoksesta” tai ”Syyttäjä ei kyllä lähde viemään asiaa käräjille, jos ei ole jonkinlaista näyttöä”. Keskikaljakuppiloiden ja netin julkinen tuomio on armoton.
Lynkkaajat olivat heti liikkeellä. Lehtien uutisointi ja otsikointi asiassa olivat epäasiallisia ja ammattitaidottomia. Lynkkaajien joukkoon siirtyvät myös asiakkaat, jotka purkavat sopimuksiaan, vaikka heidän palvelunsa on hoidettu moitteetta. Miten se nyt menikään: Ketään ei pidä tuomita etukäteen, joopa joo.
Mitä olikaan tapahtunut
Tilitoimisto oli saanut uuden asiakkaan toiselta puolen Suomea. Kirjanpitoja pidetään paljon satojen kilometrien etäisyydellä asiakkaasta. Tällainen etäkirjanpito tulee sähköisen taloushallinnon myötä lisääntymään. Uutta asiakasta ei voi lähtökohtaisesti epäillä rikolliseksi, vaan jokainen uusi toimeksianto on iloinen asia. Jos vanha kirjanpito osoittautuu puutteellisesti pidetyksi, se koetaan haasteeksi: me teemme työn paremmin. Vaikka rikoksesta tulisi epäilyjä, on rikollisenkin kirjanpito pidettävä ja yritettävä ohjata yrittäjä kaidalle polulle.
Kun yritys vaihtaa tilitoimistoa, se ei kerro uudelle tilitoimistolle rikoksistaan mitään. Kuittikaupan lisäksi myös tilitoimisto joutuu huijatuksi. Tilitoimisto on uhri eikä syyllinen. Aina voidaan spekuloida, että olisiko pitänyt havaita huijaus heti. Siitä on kuitenkin pitkä matka rikokseen.
Tilitoimistot joutuvat joskus tekemään kirjanpitoa ja kausiveroilmoituksia puutteellisin tiedoin. Kun asiakassuhde alkaa ja määräpäivät kaatuvat päälle, on tehtävä se, minkä voi tehdä aineiston perusteella. Jos aineisto on puutteellista, lähdetään siitä että kirjanpito saatetaan ajan tasalle ja tehdään korjaavat ilmoitukset kirjanpitoon sitä mukaa kun asia saadaan hallintaan. Tämä on aivan normaalia ja hyvää asiakaspalvelua.
Kuittikauppiaiden yritykset kuuluvat ennakkoperintärekisteriin. Kun käry käy, he perustavat uuden ja sekin on rekisterissä. Tätäkään kautta kirjanpitäjä ei voi saada vihiä rikollisesta asiakkaasta. Rikollinen toiminta tulee selville vähitellen. Tositteiden kanssa on niin ja näin. Yhtiöryppäät elävät. Aineistot viipyvät. Maksujen kanssa on ongelmia. Alihankinnat kasaantuvat tietyille yrityksille. Aineistopyyntöihin vastaaminen viipyy.
Hyvään asiakaspalveluun tähtäävä tilitoimisto on pitkämielinen ja yrittää saada kaiken ajan tasalle. Samalla se astuu miinaan. Jos rikostutkijat ovat kuittikauppiaiden jäljillä, he ennen pitkää tulevat tilitoimistoon. Ja esittävät, että tilitoimisto on tehnyt rikollista kirjanpitoa ja jättänyt rikollisia ilmoituksia.
Tasapuolista oikeutta
Monille tullee yllätyksenä se, että verotarkastajilla on työpöytä talousrikostutkijoiden toimitiloissa Vantaalla. Sitä mukaa kun poliisit kuulustelujen kautta saavat uutta tietoa, täydentää verotarkastaja omaa kertomustaan.
Tilitoimistot ovat tunnetusti avoimia ja rehellisiä näissä kuulusteluissa. Todistajan on aina puhuttava totta. Kun verotarkastaja on saanut tarpeeksi tietoa yhtiöstä, voidaan koko juttu kääntää ylösalaisin ja esittää tilitoimistoa syylliseksi kirjanpito- ja verorikoksiin. Näin avoimuus kääntyy tilitoimistoa vastaan.
Talousrikoksissa syyttäjälle on annettu lievennetty todistusvelvollisuus, koska muutoin syyllisiä ei riittävästi saada. Syyttäjät löytävät syytöstensä perusteiksi asioita, jotka naurattaisivat, jos kyse ei olisi näin vakavasta asiasta. Syytetty tilitoimistoyrittäjä oli toiminut jonkun nanoyrityksen ja parin olemattoman kokoisen yhdistyksen maallikkotilintarkastajana, minkä vuoksi syyllisyyden tueksi esitettiin, että hänellä on ollut erityinen osaaminen arvioida asiakkaan rehellisyyttä.
Käräjäoikeuden perustelut
Tilitoimistoyrittäjän veropetostuomio ei perustunut kuittikauppaan, vaan kirjanpito- ja veroilmoitusvirheisiin. Virheet on katsottu rikokseksi eikä erehdykseksi, josta puuttuisi syyksilukemisen edellyttämä tahallisuus.
Tilitoimisto on vastuussa sekä kirjanpidosta että yhtiön verotuksesta. Se on ollut velvollinen tarkastamaan ja oikaisemaan verotusta varten annetut tiedot viimeistään kun myynnin määrä on havaittu liian pieneksi. Oikea määrä on ollut helposti selvitettävissä rahoitusyhtiön raporteista tai tiliotteista. Tahallisuutta osoittaa virheen tekeminen veroilmoitusta annettaessa.
Syyllisyyteen vaikutti myös se, ettei toimeksiannosta ole luovuttu, vaikka kirjanpito vuodelta 2010 on ollut puutteellisesti hoidettu. Täsmäyseron paljastuttua tilitoimiston katsotaan ymmärtäneen maksetun liian vähän arvonlisäveroa, mikä on oikaistu myynnin määrää alentamalla.
Verorikokseen voi syyllistyä kuka vain, jolla on ollut mahdollisuus toimia ja joka on toiminut verovelvollisen puolesta. Kun tilitoimisto jättää virheellisen veroilmoituksen, se on tekijänä vastuussa tehdystä rikoksesta. Veropetos toteutuu, vaikka mitään seurausta virheellisestä ilmoituksesta ei edes olisi. Takavarikon aiheuttaman korjausmahdollisuuden puuttuminen eikä kuittikaupan paljastuminen ennen verotuksen valmistumista poista syyllisyyttä.
Kirjanpidon puutteiden ja virheiden takia tilinpäätös ei anna oikeaa kuvaa toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. [Tilinpäätöksiä ei oltu tehty]. Tilitoimiston on palkattava uusi kirjanpitäjä vastuunsa toteuttamiseksi tai luovuttava toimeksiannosta. Siksi on toteutunut myös kirjanpitorikos.
Tilitoimiston näkökulma
Yrityksen kirjanpitoaineiston toimittamisessa oli jatkuvasti puutteita. Myyntiä kirjattiin sekä myyntilaskuista että rahoitusyhtiön raporteista, jolloin kirjauksiin tuli virheitä. Liikevaihto oli vuonna 2010 tuplaantunut. Iso täsmäysero oli ilmoituksiin merkitty myynnin vähennykseksi. Tuon vuoden kirjanpitoa ja tilinpäätöstä ei koskaan saatu valmiiksi ennen aineiston takavarikointia.
Tilitoimistoyrittäjä valittaa käräjäoikeuden päätöksestä.
Rikos ja rangaistus
Tilitoimistolle tulee maksettavaksi valtion laskennallisesti menettämän arvonlisäveron ja yhteisöveron summa myynnin virheestä. Mitään kohtuullistamista ei ole harkittu. Menettikö valtio oikeasti jotain, koska rikollisen yritys meni kuittikaupan paljastuttua konkurssiin?
Asiakkaan epäily talousrikollisuudesta tuhoaa tilitoimiston ja yrittäjän. Julkisuus on armoton ja asiakaskato alkaa. Kuulusteluihin menee aikaa kuukausia. Tilitoimiston pankkitilit ja asiakasvarojen tilit suljetaan. Kirjanpitoaineisto takavarikoidaan, mikä tekee puolustuksen tekemisen käytännössä mahdottomaksi. Hyvässä lykyssä viedään tietokone ja sen myötä koko muukin työelämä ja oma yksityinen elämä.
Vaikka vankeusrangaistus annettaisiin ehdollisena, menee alta yritys ja työ. Kun rangaistukseen liitetään liiketoimintakielto, on se vain musta piste iin päällä, koska yrittäjä on jo menettänyt mahdollisuutensa toimia taloushallinnossa yrittäjänä.
Tilitoimistoyrittäjälle jää vain yksi pyyntö iltarukoukseen: Anna minulle minun elämäni takaisin.
Poliisin pikku apulaiset
Tilitoimistoista ja tilintarkastajista on tehty poliisin pikku apulaisia, vaikka eivät Sherlock Holmes -työstään palkkiota saakaan. Palkkiota suurempi kannustin on pelko joutua itse vankilaan asiakkaansa rötöksistä.
Kirjanpitorikoksia ei tehdä pikaistuksissa mustasukkaisuudesta eikä humalassa koheltaen. Jos ne tehdään tahallisesti, on motiivina taloudellinen hyöty. Hyväksikäytetty tilitoimisto ei edes hyödy huonosta asiakkaasta mitään, koska ne vaativat enemmän työtä kuin niitä voidaan laskuttaa. Rikollisen viimeiset laskut jäävät maksamatta.
Kirjoituksen tapauksessa syyttäjäkään ei ole pystynyt esittämään mitään motiivia tilitoimiston rikolliseksi väittämälleen toiminnalle. Hän joutui alkupuheenvuorossaan sanomaan: ”Ehkä tilitoimistoyrittäjä on ajatellut että tämä on hyvä asiakas ja siksi hän avusti veropetoksessa.”
Rikoslaissa tilitoimistojen syyllisyys on ulotettu liian laajalle. Tilitoimiston omistaja joutuu syylliseksi asiakkaansa, toisen henkilön tekemistä rikoksesta. Lainsäätäjä lähtee siitä, että tilitoimiston tulisi peruspalvelun lisäksi olla rangaistuksen uhalla talousrikostutkija, joka selvittää poliisin puolesta asiakkaan mahdolliset rikokset.
Lainsäätäjät eivät ole ymmärtäneet, että rikollisenkin kirjanpito on pidettävä. Kaikki tilitoimistot yrittävät reivata asiakkaansa asiat kuntoon. Rikosta epäillessään he yrittävät saada asiakasta kaidalle tielle ja korjaamaan vanhat teot. Kirjanpitäjän rangaistuksen pelko ajaa pois sellaiset rehellisetkin asiakkaat, jotka eivät hallitse paperisotaa eikä rahan käyttöä. Lapsi menee pesuveden mukana.
Vangin toive
Hämy sellin on minun seuranain
kun täällä vietän pitkää iltaa niin.
Ja katson hetken muiston helminauhaa
ja noihin kolkkoihin vankilan muureihin.
Helähtää täällä raudat kahleiden
On punaraita puku ylläni
Ja sydämessäin surun täysi malja
Se täyttyy vain, ei täyty aika vaan
Lyrics Jukka Raitanen
Pauli Vahtera
pauli.vahtera@welho.com