Liitokiekkoliiton toiminnanjohtaja innostui kirjanpidosta Jonna Jalassola tähtää alan rautaiseksi asiantuntijaksi
Äitiyslomalla lastenvaunuja lykkiessään Jonna Jalassola on miettinyt kirjanpidon ja yritysverotuksen kiemuroita, ainakin muutaman tunnin päivässä. Jalassola on yksi syksyllä KLT-tutkinnon suorittaneista. Hänen tavoitteenaan on olla alan tunnustettu ja arvostettu asiantuntija.
– Haluaisin osata asiat niin hyvin, että vastaukset asiaan kuin asiaan tulisivat kuin apteekin hyllyltä.
Jonna Jalassolan tuoreessa muistissa olivat opinnot ja tentit Helsingin kauppakorkeakoulussa, josta hän valmistui vuonna 2003 kauppatieteen maisteriksi pääaineenaan ulkoinen laskentatoimi. Lisäksi Jalassola on opiskellut yhtiöoikeutta ja verotusta.
Vaikka hänellä oli jo vankkakin pohja teoriaopintoja, oli hänelle silti yllätys, että tentti meni ihan nappiin. Parhaat pisteet tipahtivat molemmista osioista, laskennasta ja oikeustieteestä. Kuusi tuntia kestävässä tentissä kysymyksiä ja laskuja on paljon, aikarajoite on kaikille sama.
– Jännitin tenttiä jonkin verran, hiukan oli paineitakin siihen. Tentissä tuli myös kiire, enkä ehtinyt juurikaan tarkistaa vastauksiani.
Hän aloitti lukemisen ajoissa, jo toukokuussa, sillä pienen vauvan kanssa yhtäjaksoiset lukuhetket jäivät vähiin. Tenttiä varten tulee lukea kymmenen vaativaa kirjaa laskentatoimen ja oikeustieteen aloilta.
– Tapaan tehdä lukemastani kirjasta aina tiivistelmät, ja luen ne ennen tenttiä läpi.
– Mieheni hoiti lastamme silloin tällöin, kun halusin keskittyä opiskeluun.
Teoriasta hyötyä
KLT-tutkinto on monelle askel asiantuntijuuteen.
– Sain tilaisuuden syventää ja päivittää tietojani. Tuli luetuksi paljon uuttakin asiaa, Jonna Jalassola miettii.
Jalassolan mielestä tutkinto nostaa statusta ja kertoo alan asiantuntijuudesta. Tutkintoa arvostetaan ja monet tilitoimistojen asiakkaatkin sen tietävät.
Jalassolan mielestä lukeminen auttaa myös tilitoimiston käytännön työssä.
– Monissa asiakastapauksissa täytyy miettiä verotuksellisia kysymyksiä ja lainsäädäntöä. Työssäni on ollut paljon hyötyä kirjanpidon teoriasta ja kirjanpitolain lukemisesta.
Jalassola palaa töihinsä Aallon tilitoimistoon maaliskuussa. Aallon tilitoimiston toimitusjohtaja Ari Lahdenkauppi suoritti itsekin KLT-tutkinnon pari vuotta sitten ja on kannustanut useita työntekijöitään suorittamaan sen muun muassa tarjoamalla mahdollisuuden osallistua erilaisille KLT-tutkintoon tähtääville kursseille.
Ultimaten kirjanpitoa
Ennen opintojaan kauppakorkeakoulussa Jonna Jalassola ehti viettää muutaman vuoden teknillisen korkeakoulun opiskelijana.
– Silloin aikani kului urheiluun. Pelasin ultimatea maajoukkueessa ja valmensin juniorijoukkuettamme. Kauppakorkeakoulussa opiskelin huomattavasti tehokkaammin. Alaa on ollut hyvä opiskella kypsemmällä asenteella, koska kaikkia asioita ei omaksu suoraan annettuna.
Tilitoimistouralle Jonna Jalassolan vetikin oma harrastus, joukkuepeli ultimate.
– Toimin Suomen Liitokiekkoliiton toiminnanjohtajana 1990-luvun lopussa ja hoitaessani liiton asioita kiinnostuin myös kirjanpidosta. Päätinkin aloittaa alan opinnot kauppakorkeakoulussa.
– Harrastan vieläkin, se on hauska joukkuepeli! Lisäksi lenkkeilen.
Alan työkokemusta Jalassolalle on kertynyt myös kesätöistä, hän on työskennellyt Fortumin reskontrassa ja myöhemmin konsernilaskennan puolella. Opiskelupaikka tuli tutuksi myös työnantajana, kun Jalassola työskenteli Helsingin kauppakorkeakoulun reskontrassa. Lisäksi hän on toiminut HTM-tilintarkastajan apulaisena.
Tietoverkot kiinnostavat
Nyt Jalassola haluaisi erikoistua ammatillisesti ja mahdollisuuksia onkin lähteä moneen suuntaan.
– Minua kiinnostaa etenkin sähköinen taloushallinto, jonka rooli tulee varmasti vielä muuttumaan, sekä yritysten verotusasiat.
Jonna Jalassolan gradu käsitteli yrityksen sukupolvenvaihdoksen verotusta. Sen hän teki professori Jarmo Leppiniemen ohjauksessa.
Sähköisen taloushallinnon pulmiin Jonna Jalassola on saanut näkökulmaa työskennellessään projekteissa, joissa on muun muassa otettu käyttöön verkkolaskutusta.
– Ala on mielenkiintoisella tavalla vielä kehittymässä.