Yritysvastuudirektiivi tulossa

10.10.2024 Kuva iStock

Yritysvastuudirektiivi (Corporate sustainability due diligence directive, CSDDD) astui voimaan 25.7.2024. Jäsenmailla on kahden vuoden siirtymäaika saattaa uudet säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään. Direktiivin tavoitteena on edistää yritysten kestävää ja vastuullista toimintaa globaaleissa arvoketjuissa sekä ankkuroida ihmisoikeuksien ja ympäristön suojelu osaksi yritysten toimintaa ja hallintotapaa. Lisäksi tavoitteena on luoda Euroopan unionissa toimiville yrityksille tasapuoliset toimintaedellytykset.

Direktiiviä sovelletaan seuraavanlaisiin yrityksiin:

  • EU:ssa toimivat yritykset ja emoyhtiöt, joilla on yli 1000 työntekijää ja joiden maailmanlaajuinen liikevaihto on yli 450 miljoonaa euroa.
  • EU:ssa toimivia franchise-yrityksiä, joiden liikevaihto on yli 80 miljoonaa euroa, jos vähintään 22,5 miljoonaa euroa on peräisin rojalteista.
  • Kolmansien maiden yritykset, jotka toimivat EU:n alueella ja jotka ylittävät edellä mainitut liikevaihdon raja-arvot EU:n alueella.

Pk-yritykset eivät suoraan kuulu sääntelyn piiriin, mutta direktiivin velvoitteet tulevat valumaan ylhäältä alaspäin toimitusketjujen kautta ja siten saattavat epäsuorasti vaikuttaa myös pienempiin yrityksiin. Yllä mainittujen yritysten velvollisuus direktiivin noudattamiselle tapahtuu portaittain suuremmista yrityksistä pienempiin vuosien 2027–2029 aikana.