Hallituksen työelämää koskevia lakimuutoksia tulossa

10.10.2024 Kuva iStock

Syyskauden aikana odotetaan useampaa hallituksen esitystä, jotka vaikuttavat työsuhteisiin. Osan muutoksista on tarkoitus tulla voimaan jo vuoden vaihteessa, mutta ajankohdat varmistuvat muutosesitysten käsittelyn edetessä eduskunnassa. Lehden painoon mennessä on annettu hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta.

Paikallisen sopimisen laajentaminen

Hallituksen tavoitteena on, että työehtosopimuksissa sovitut yrityksissä paikallisesti sovittavat
asiat olisi mahdollista toteuttaa kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon. Sopimismahdollisuus tulisi myös työnantajakohtaisiin työehtosopimuksiin. Laissa määritettäisiin lisäksi henkilöstön edustajasta sopijapuolena.

Hallituksen esitys (HE 85/2024) annettu syyskuussa 2024. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025.

Sairauspoissaoloihin omavastuupäivä

Työnantajan sairausajan palkanmaksuvelvollisuutta on tarkoitus muuttaa niin, että ensimmäinen sairauspoissaolopäivä olisi työntekijälle omavastuupäivä, jolta työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa, ellei työehto- tai työsopimuksessa ole toisin sovittu. Omavastuupäivää koskevaa säännöstä ei sovellettaisi, mikäli työkyvyttömyys kestää vähintään viisi vuorokautta tai se johtuisi työtapaturmasta tai ammattitaudista. Voimaantulon ajankohta ei ole tiedossa lehden painoon mennessä.

Yhteistoimintalakiin muutoksia

Nykyisen 20 työntekijän sijaan jatkossa Yhteistoimintalakia olisi sovellettava yrityksissä, jotka työllistävät säännöllisesti vähintään 50 työntekijää. Kuitenkin 20–49 työntekijää työllistävissä yrityksissä olisi edelleen velvoite jatkuvaan vuoropuheluun sekä tietyissä tilanteissa muutosneuvotteluihin. Muutosneuvottelujen vähimmäisaikoja tultaisiin lyhentämään puoleen. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2025.

Vuoden 2025 aikana hallituksen on tarkoitus selvittää lakiin mahdollisesti edellä mainittujen lisäksi tehtäviä muutoksia koskien hallintoedustusta.

Vientivetoinen työmarkkinamalli

Työriitojen sovittelusta annettuun lakiin on tarkoitus tuoda säädös, ettei palkantarkastusten yleistä linjaa voisi ylittää valtakunnansovittelijan toimistosta tai sovittelulautakunnan toimesta annettavalla sovintoehdotuksella.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan alkuvuodesta 2025.

Kevätkaudella 2025 hallitus on tuomassa lisää työelämää koskevia lakimuutosehdotuksia, muun muassa

  • Suojelutyön turvaaminen työtaistelutilanteessa
  • Määräaikaisuuden perusteeseen, lomautusilmoitusaikaan ja takaisinottovelvollisuuteen muutoksia
  • Työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy