Voiko yrittäjä jossain tilanteessa olla oikeutettu päivä­rahaan?

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
10.10.2024
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Meillä on asiakkaana rakennusalalla toimiva yritys, jonka omistaja tekee myös itse rakennusalan töitä. Olemme saaneet ristiriitaista tietoa eri tahoilta siitä, saako erityisalan omistajayrittäjä nostaa päivärahoja. Voiko yrittäjä jossain tilanteessa olla oikeutettu päivärahaan? Vai tuleeko häneen noudattaa normaaleja erityisalaa koskevia matkakustannuksen sääntöjä?

Kysyjä viittaa erityisalaan, joita ovat rakennus-, maanrakennus- ja metsäala. Näillä aloilla on rajoitettu päivärahan maksaminen vain niihin tilanteisiin, jossa työntekijä joko yöpyy erityisessä työntekemispaikassa tai hänellä on varsinainen työpaikka, jossa hän myös työskentelee.

Näillä aloilla on myös tarkasteltava työntekijäkohtaisesti heidän tehtävänkuvaansa sen varmistamiseksi, että heidät luetaan erityisalaan kuuluviksi. Osa näillä aloilla tehtävistä töistä voidaan katsoa työskentelyolosuhteiden perusteella olevan liikkuvaa työtä, jolloin heihin sovelletaan yleistä matkakustannusten korvausten ohjeistusta. Liikkuvassa työssä työkohteet vaihtuvat usein, päivän tai vaikkapa viikon aikana, kun taas erityisalalla työmaakohteet vaihtuvat harvemmin. Esimerkiksi liikkuvaa työtä voisivat olla rakennusalan ammattilaisten työt erilaisissa lyhytaikaisissa korjaus- tai muutostyötehtävissä.

Omistajayrittäjän varsinaisen työpaikan määritelmää on selvennetty verottajan erityisalan, joka rakennusalakikin siis on, matkakustannusten korvausten ohjeessa alkuvuodesta 2023. Siinä todetaan, että mikäli varsinaisia erityisalan töitä tekevä yrittäjä tekee myös yrityksen hallinnollisia tehtäviä kuten usein alan yrittäjät tekevät, niin tähän työskentelypaikkaan (hallinnolliset työt) muodostuu omistajayrittäjälle varsinainen työntekemispaikka. Varsinainen työpaikka voi olla yrityksen erillinen toimipiste tai yrittäjän koti sen mukaan, missä omistajayrittäjä tosiasiallisesti työskentelee. Erityisalalla varsinaisen työpaikan muodostuminen edellyttää tosiasiallista työskentelyä kyseisessä paikassa.

Mikäli omistajayrittäjällä on varsinainen työpaikka, niin häneen sovelletaan yleisiä matkakustannusten korvausten sääntöjä eikä erityisiä erityisalan rajoituksia huomioida. Tällöin myös omistajayrittäjälle voidaan maksaa päivärahat työmatkasta erityiselle työntekemispaikalle, kunhan päivärahan yleiset maksamisen edellytykset täyttyvät. Työmatkoista on tehtävä myös matkalasku tai muu vastaava selvitys.

Erityisalallakin on muistettava tilapäisyyden aikaraja kolme vuotta, jonka jälkeen työkohde viimeistään muuttuu varsinaiseksi työpaikaksi, jonne tehdyiltä matkoilta verottomia matkakustannusten korvauksia ei voi maksaa.

Toiminimiyrittäjiä sekä elinkeinon- ja liikkeenharjoittajia koskee verottajan oma ohjeistus matkakustannusten vähentämisestä eivätkä tässä käsitellyt asiat koske heitä.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.