Kapitali­saatio­sopimuksen arvosta­misesta käypään arvoon (2022/2031)

24.11.2022 Leena Rekola-Nieminen Kuva iStock

Lausunnon hakija ikään kuin testaa, olisiko Kilan mieli muuttunut kapitalisaatiosopimusten luokittelun ja kirjanpitokäsittelyn osalta. Hakija viittaa Kilan lausuntoihin 1754/2005 ja 1836/2009. Hakija tiedustelee, voiko kapitalisaatiosopimukseen soveltaa KPL 5:2a §:n mukaista käypään arvoon arvostamista. Lisäksi hakija kysyy, miten kapitalisaatiosopimusta tulee käsitellä – ellei se ole rahoitusväline – kun sen sisältämät arvopaperit on kuitenkin hankittu kaupankäyntitarkoituksessa.

Kila on lausunnossaan 1754/2005 todennut, että kapitalisaatiosopimus on vakuutustuote, jossa kapitalisaatiosopimuskuoren sisällä on sijoituksia erilaisiin rahoitusvälineisiin. Rahoitusväline määritellään sijoituspalvelulain 14 §:ssä olevassa luettelossa, eikä siinä mainita kapitalisaatiosopimusta. Kapitalisaatiosopimus ei itsessään ole siis rahoitusväline, sillä ei käydä kauppaa. Lausunnossa 1836/2009 todetaan, että kapitalisaatiosopimus olisi kirjanpidollisesti pysyviin vastaaviin kuuluva sijoitus. Sen arvostamismenettely määräytyy siten KPL 5:13 §:n arvonalennussäännösten mukaan.

Vastauksessaan tämänkertaiseen kysymykseen kapitalisaatiosopimuksesta Kila viittaa edellä mainittuihin lausuntoihin. Lisäksi Kila muistuttaa käyvän arvon menettelyn perustuvan IAS-asetukseen ja siten arvonmuutoksen merkitseminen oman pääoman käyvän arvon rahastoon tai tulosvaikutteisesti tapahtuu IAS-asetuksen mukaisesti. Myös PMA:ta noudattavan pienyrityksen tulee antaa asetuksen edellyttämät liitetiedot, mikäli soveltaa KPL 5:2a §:ää. Mikroyrityssäännöksiä noudattava mikroyritys ei voi soveltaa käyvän arvon menettelyä.

Koska Kilan käsityksen mukaan KPL:n rahoitusvälineen ja sijoituspalvelulain rahoitusvälineen käsitteitä on perusteltua tulkita yhtenevästi, ei kapitalisaatiosopimus siis ole rahoitusväline, vaan se on vakuutustuote, jonka sisällä käydään kauppaa rahoitusvälineillä. Siten siihen ei voi soveltaa käypään arvoon arvostamista. Kila pitäytyy myös aiemman lausunnon 1836/2009 ohjeistuksessa kapitalisaatiosopimuksen käsittelystä pysyvien vastaavien sijoituksena. Siten siihen on kohdistettava arvonalennnuskirjaus, jos sen kerryttämä tulo on pysyvästi ja olennaisesti taseen poistamatonta hankintamenoa pienempi.

Asiantuntijana
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, taloushallinnon kouluttaja, Tmi Leena Rekola-Nieminen