Asuntoetu ja perusparannuskulujen kirjaaminen taseeseen
Yhtiö omistaa arvokkaan asunto-osakkeen. Osakas asuu asunnossa ja maksaa asuntoetua. Nyt asuntoon on tehty mittavia perusparannuksia. Samassa yhteydessä asuntoon on hankittu arvokasta kalustoa kuten poreamme, grilli ja arvohuonekaluja. Yhteisarvo näillä kuluilla on 400 000 euroa. Miten kulut tulisi kirjata taseeseen? Itse asunto-osakkeestahan ei tehdä poistoja, joten miten on näiden kulujen poistojen laita?
Kuluja tarkasteltaessa tulee ne jakaa remonttiin eli pitkävaikutteisiin menoihin sekä koneisiin ja kalustoon. Välillä rajanveto voi olla hankalaa erityisesti kaluston osalta. Pääsääntöisesti kiinteästi asennettu kalusto lasketaan mukaan pitkävaikutteisiin menoihin osaksi remonttia. Pitkävaikutteiset menot kirjataan aineettomien hyödykkeiden alle taseen vastaavaa-puolelle.
Vaikka itse asunto-osakkeesta ei tehdä poistoja, saa asunto-osakkeeseen kohdistuvasta remontista kuitenkin ne tehdä. Pitkävaikutteisten menojen eli tässä tapauksessa remonttityön ja kiinteästi asennettujen koneiden ja kalustojen osalta tulisi tehdä tasapoistot vaikutusajalleen. EVL määrittää maksimipoistoajaksi näille 10 vuotta.
Selkeät irtokalusteet kuten grilli, poreallas ja huonekalut menevät puolestaan koneisiin ja kalustoon. Niiden poisto tehdään kuten muunkin koneen ja kaluston eli 25 prosenttia vuodessa, mikäli halutaan noudattaa poistosuunnitelmana EVL maksimipoistoa.
Asuntoedun arvolla tarkoitetaan lähtökohtaisesti kalustamatonta asuntoa. Kannattaa vielä pohtia voiko osa hankinnoista olla sellaisia, että niiden perusteella pitäisi syntyä oma erillinen luontoisetunsa osakkaalle.
Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.