Työvaatteiden käsittely palkanlaskennassa
Onko verottajan ohjeistuksessa työvaatteista mitään tulkinnan mahdollisuutta? Useampi asiakas on ollut hyvin näreissään, kun olemme ilmoittaneet, että emme voi kirjata esimerkiksi vaellushousuja kirjanpitoon, vaikka niitä käytettäisiinkin töissä. Olemmeko liian tiukkoja vai toimimmeko oikein?
Vastaus
Työvaatteiden käsittelyssä verottajalla on todella tiukka linja, samoin oikeuskäytännössä. Asiakkaita onkin hyvä ohjata asiassa, jotta ei tule jälkikäteen seuraamuksia. Työvaatteet ovat työntekijän verotuksessa vähennyskelpoisia vain silloin, jos työ edellyttää esimerkiksi suojavaatteiden käyttöä tai kyseessä on jonkinlainen virkapuku. Työvaatteissa edellytys on, että niitä ei voi käyttää vapaa-ajalla kuten vaellusvaatteita. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää, että työnantaja voi kustantaa työntekijälle työvaatteet vastaavasti kun ne työntekijän omassa verotuksessa olisivat vähennyskelpoisia, ilman että niitä on käsiteltävä palkkana.
Mikäli yritys kustantaa vaellus- tai muita vastaavia vaatteita työntekijöille, ne on käsiteltävä palkkana. Ja kun vaatteet käsitellään palkkana, ne ovat yrityksen kirjanpidossa vähennyskelpoisia.
Viimeisin työvaatteisiin liittyvä oikeuskäsittely lienee Verohallinnon ennakkoratkaisuun kohdistunut Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2016. Siinä automerkin logolla varustetut työasut on katsottu työntekijän elantomenoksi. Poikkeuksena muihin aiempiin oikeustapauksiin hallinto-oikeus kuitenkin kohtuullisti määrää, joka katsottiin työntekijän elantomenoksi, koska kustannukset ylittivät keskimääräisten pukukustannusten hinnan.
Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.