Osakepalkkion ilmoittaminen tulorekisteriin
Eija Männistön erikoisalaa on palkka- ja henkilöstöhallinto.
Työntekijöille on annettu oikeus osakepalkkioihin, jotka he voivat käyttää sovitusti aikaisintaan vuoden kuluttua. Mitä pitää ilmoittaa tulorekisteriin?
Vastaus:
Kun työntekijä käyttää oikeuttaan myönnettyyn etuuteen, ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla Osakepalkkio (320) sekä osakkeina annettu määrä sekä mahdollisesti rahana maksettu määrä siinä tilanteessa, että osakepalkkion yhteensä määrä on määritelty osakkeina. Se osuus osakepalkkiosta, jota ei ole annettu rahana, ilmoitetaan erillisenä summana ja siihen liitetään lisätieto ”Maksettu muuna kuin rahana – Kyllä”.
Jos työnantaja maksaa työntekijän puolesta osakepalkkioon liittyvän varainsiirtoveron, niin sen määrä ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla Muu luontoisetu (317). Tai jos työnantaja maksaa työntekijälle erikseen rahana suorituksesta menevän ennakonpidätyksen määrän, voidaan tieto ilmoittaa esimerkiksi tulolajilla Muu maksettu lisä (216).
Lisäksi tulolajia Ehdollinen osakepalkkio (365) käytetään tulolajin Osakepalkkio (320) lisäksi siinä tilanteessa, kun työntekijän järjestelmään kuulumisesta on kulunut alle vuosi ja palkkioon on liittynyt sekä osakkeiden luovutusrajoitus että ehdollinen palautusvelvollisuus. Yleensä tällainen tilanne tulee eteen työsuhteen päättyessä ennen kuin vähintään vuoden ajanjakso on kulunut osakepalkkion lupaaminen ja antamisen välissä, jolloin osakepalkkiot ovat sosiaalivakuutusmaksujen alaisia.
Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.