Verottaja pois yrityksen mielenmaisemasta

Kolumnisti Markku Heikura on Verohallinnon pääjohtaja.
8.1.2021
Markku Heikura pääjohtaja, Verohallinto

Leikitäänpä ajatuksella, ettei pienyrittäjän tarvitsisi murehtia taloushallintoa ja käyttää arvokkaita tuntejaan sen hoitamiseen. Taloushallinto sujuisi lähes automaattisesti, kun keskeiset liiketapahtumat kuten tilaukset ja laskut hoituisivat ohjelman avulla.

Visio vaikuttaa ruusuiselta, mutta on itse asiassa realistinen ja saavutettavissa.

Matkaa täysin sähköiseen taloushallintoon on vielä jonkin verran, mutta mielestäni matkanteko kannattaa aloittaa. Kun liiketoimintaan liittyvän paperiliikenteen ja viranomaisraportin vaiheet digitalisoituvat, ne myös selkiytyvät ja jäsentyvät. Näin itse yritykseltä vapautuu aikaa ja resursseja keskittyä ydintoimintaansa ja vaikkapa asiakashankintaan.

Suurin osa taloustiedosta on jo sähköisenä eli digitaalisena. Näin ollen tiedon voi myös välittää eri toimijoille varsin helposti. Esimerkiksi verotuksen toimittamisen perustaksi tarvitaan paljon erilaista talouteen ja maksamiseen liittyvää määrämuotoista tietoa, joka on automatisoitavissa.

Isoissa yrityksissä tietojen ilmoittaminen toimii jo nykyisin automaattisesti. Olemme tutkineet kyselyjen
avulla pienyrittäjien halukkuutta automaation lisäämiseen. Muun muassa esitäytetyn ALV-ilmoituksen haluaisi valtaosa pienyrittäjistä. Tämä edellyttäisi taloushallinnon digitalisaation tuntuvaa yleistymistä.

Hyvää tarkoittava pakko

Digitalisaatio ei näytä etenevän vapaaehtoisesti. Viranomaisraportoinnin tai valtionhallinnon laskutuksen pakolla toteutettu sähköistäminen kuulostaa pahalta, mutta tarkoitus on hyvä: yhteinen, automatisoitu ja taloushallinnon keskeiset tarpeet täyttävä ohjelmisto kasvattaisi kokonaistehokkuutta. Yrittäjän arki helpottuisi.

Viranomaisliikenteen lisäksi ohjelmistoa voitaisiin hyödyntää myös yritysten välisessä tiedonvaihdossa. Yrityksen verottajalle ilmoittamat tiedot syntyisivät automaatiossa, eikä yrittäjän tarvitsi nähdä vaivaa verottajalle raportointiin.

Tavoitteena on saada verottaja pois yrityksen mielenmaisemasta – toki verot pitää edelleen maksaa, mutta verottajaa ei tarvitsisi muuten ajatella.

Uusi yhteistyökanava tilitoimistoille?

Kaikenkokoisille yrityksille ja myös tilitoimistoille tulisi antaa mahdollisuus toimia digitaalisessa maailmassa mahdollisimman helposti.

Ohjelmisto avaisi myös tilitoimistoille uuden yhteistyökanavan ja vapauttaisi aikaa asiakkaiden entistä kokonaisvaltaisempaan palveluun. Nykyisin pienyrittäjän toiminta saattaa olla täysin manuaalista eli taloushallinto ja viranomaisraportointi vaativat joko yrittäjän tai tilitoimiston käsityötä.

Kustannustehoton sekamaailma

Vaikka Verohallinto on tehnyt aloitteen viranomaisen tuottamasta pienille yrityksille toteutettavasta maksuttomasta palvelusta, voi toteutuksen tehdä myös vaikkapa kaupallinen toimija. Taustalla on kuitenkin hyvä tietää, että kyselytutkimuksemme mukaan kaikkein pienimmät yritykset eivät halua tai pysty maksamaan palvelusta.

Pienet yritykset eivät pysty investoimaan riittävästi digitalisaation edistämiseksi. Jotta digitalisaatiosta saadaan hyötyä, niin riittävän monella tulee olla siihen valmiudet. Sekamaailmassa toimiminen on kustannustehotonta, koska tarvitaan sekä digitaalisen maailman että perinteisen maailman ratkaisut.