CTA Paikka
CTA Paikka

Minna Seppäsestä Vuoden kirjanpitäjä 2015

Tili- ja veropäivillä palkittu talouden ja musiikin monitaituri nauttii vaativista työhaasteista. Kiinnostusta ylläpitävät asiakaskunnan odotukset sekä henkilökohtainen halu ammatilliseen kehittymiseen.
18.3.2015

Ari Rytsy

Kuva Kari Kuukka

Omien sanojensa mukaan 35-vuotias Minna Seppänen ajautui lukion jälkeen taloushallinnon opintoihin sattuman kautta. Aikaisempi musiikillinen suuntautuminen vaihtui lopullisesti laskentatoimeen Oulun ammattikorkeakoulun ensimmäisellä vuosikurssilla. Kiinnostusta vauhdittivat hyvät ja motivoivat opettajat, jotka ehdottivat hakeutumista työharjoitteluun tilitoimistoon.

Tradenomiksi valmistumisen jälkeen Seppänen siirtyi Tilitoimisto K. Ollila Oy:hyn, joka on yksi Oulun seudun vanhimmista tilitoimistoista. Työn ohella hän suoritti KLT-tutkinnon huippupisteillä vuonna 2009. Tarkkana ja täsmällisenä työntekijänä tunnettu Seppänen on viihtynyt nykyisessä työpaikassaan viimeiset 13 vuotta. Yhdeksän ihmisen tilitoimistossa pääsee tekemään kaikenlaisia töitä laidasta laitaan. Byrokratiaa on vähän, mutta vastuuta ja haasteita sopivasti.

– Tällä hetkellä toimin paljon rakennusalan yritysten, suurempien kotimaisten pk-yritysten sekä Suomessa toimivien ulkomaisten yhtiöiden parissa. Kielitaidolle löytyy käyttöä lähes päivittäin. Sen tarve on kasvanut selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana, sanoo tilinpäätöksiä myös englanniksi ja ruotsiksi kääntänyt Seppänen.

Ulkoistustrendi kehittää osaamista

Seppäsen asiakkaat kuvailevat häntä osaavaksi sekä loistavan kokonaisnäkemyksen omaavaksi ja ammattitaitoiseksi kirjanpitäjäksi, joka pystyy auttamaan yrittäjää monin eri tavoin. Erityisesti hänen tilinpäätöstaitonsa ovat ylittäneet asiakkaiden odotukset. Asiakaskunnan antama positiivinen palaute lämmittää mieltä, mutta Seppänen muistuttaa kirjanpidon olevan hänen työpaikallaan vahvasti tiimityötä.

– Kaikki auttavat toisiaan parhaansa mukaan. Asioista keskustellaan avoimesti ja jokainen kantaa vastuuta yhteisestä tekemisestä. Siinä mielessä olemme kaikki eräänlaisia sisäisiä yrittäjiä, kuvailee Seppänen Tilitoimisto K. Ollilan toimintatapoja ja ilmapiiriä.

Yhteistyön ansiosta monipuolista työkuormaa on mahdollisesti jakaa tasaisesti taloushallinnon eri osa-alueiden erikoisosaajien kesken. Tämä korostuu erityisesti suurempien asiakkaiden kohdalla, jotka ulkoistavat entistä enemmän taloushallinnon toimintoja tilitoimistoille.

– Suurilla yhtiöillä on tahtotila sekä kokonaisvaltaiselle palvelulle että tarkasti rajatulle erikoisosaamiselle. Suuntaus antaa kirjanpitäjille mahdollisuuden käyttää tietotaitoaan laaja-alaisesti sekä kehittää omaa osaamistaan, Seppänen listaa.

Valmius uuden kohtaamiseen

Tulevaisuudessa Seppänen on kiinnostunut perehtymään tarkemmin esimerkiksi yhtiöoikeuteen, EU:ssa tapahtuvaan palvelukaupan arvonlisäveroon sekä kirjanpidon erityiskysymyksiin. Syvemmälle meneminen on monessa tapauksessa lainsäädännön asettama velvoite, mutta samalla myös avain oman työn mielekkyyteen. Seppäsen mielestä hänen sydäntä lähellään olevassa laskentatoimessa vuosien aikana tapahtunut työssäoppiminen on parantanut ammattitaitoa sekä valmiutta kohdata erilaisia tilanteita ja asiakkuuksia. Hän ei ole kertaakaan katunut uravalintaansa, vaan näkee itsensä tekemässä kirjanpitoja vielä vuosienkin päästä.

– Kehitys ei pysähdy kun kohtaa jatkuvasti uusia asioita, Seppänen toteaa.

Työn ulkopuolella vuoden kirjanpitäjä ja kolmen lapsen äiti viihtyy asuntovaunumatkoilla sekä lasten sähly- ja jalkapalloharrastusten parissa. Oman liikkumisen ja pienen koiranpennun kouluttamisen ohella taloushallinnon osaaminen ulottuu lasten jalkapalloseuran rahastonhoitajan tehtäviin saakka. Seppänen sanoo ilmoittautuneensa vapaaehtoisesti monien vanhempien kammoksumaan kirstunvartijan pestiin.

– Jos en saa tasattua seuran tilejä, niin sitten on ammatinvaihto edessä, hän naureskelee.

Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki