KLT-tutkinto kasvattaa osaamista ja itseluottamusta

Seinäjokelainen Laura Kellosaari suoritti KLT-tutkinnon periaatteessa nopeinta mahdollista reittiä. Hän sai todistuksensa Tili- ja veropäivillä 25-vuotiaana.
13.3.2012

Jari Jokinen

Kuva Kari Kuukka

Laura Kellosaari on vaatimattomuudestaan huolimatta rivakka ”pohojalaanen” nuori nainen. Hän ei ole urallaan jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan on kouluttautunut jatkuvasti. KLT-tutkinnon hän suoritti heti kun mahdollista. Lauralla oli riittävä koulutus ja tarpeeksi työkokemusta.

– Se vaati paljon töitä ja välillä tuntui raskaaltakin. Mutta jälkikäteen ajatellen se ei tunnu enää liian kovalta panostukselta, Kellosaari huokaisee.

Laura Kellosaari sai KLT-kirjansa Tili- ja veropäivien yhteydessä järjestetyssä valmistumisjuhlassa. Viime lokakuussa järjestettyyn tenttiin osallistui 145 henkilöä ja 69 eli vähän alle puolet selvitti lopputentin. Läpäisyprosentti osoittaa tutkinnon vaativuuden.

Kaikkiaan KLT-tutkinto on voimassa 2 678 henkilöllä. Näistä 2 035 työskentelee tilitoimistoissa ja 643 muissa taloushallinnon tehtävissä. KLT-tutkinto edellyttää tentin läpäisemisen lisäksi jatkuvaa ammattitaidon ylläpitämistä.

Äidin jalanjäljissä

Laura Kellosaari ajautui taloushallinnon alalle äitinsä esimerkin johdattelemana. Nyt äiti hoitaa perheen maatilan taloutta.

– Yläasteen jälkeen mietin lukiota tai kauppaoppilaitosta. Merkonomi-tutkinto tuntui käytännönläheisemmältä, joten lähdin opiskelemaan kauppaopistoon ja sieltä edelleen ammattikorkeakouluun. Merkonomiksi valmistuin 2005 ja tradenomiksi jouluna 2008, Laura kertaa opiskelu-uraansa.

Tarmokkaana nuorena naisena Kellosaari työskenteli viimeisen tradenomiopiskeluvuotensa aikana jo eräässä teollisuusyrityksessä ja jatkoi siellä vakituisena heti valmistumisensa jälkeen.

Ensimmäisessä työpaikassaan hän hoiti yrityksen koko taloushallinnon. Siellä vierähti puolitoista vuotta, ja sen jälkeen hän siirtyi nykyisen työnantajansa, tilitoimisto ATT Yrityspalvelut Oy:n palvelukseen.

– Tilitoimistoon haettiin KLT-kirjanpitäjää ja hain paikkaa, vaikka minulla ei ollut tutkintoa. Sovimme, että suoritan tutkinnon mahdollisimman nopeasti.

Yhdessä opiskelu tehokasta

ATT Yrityspalvelut panostaa osaamiseen: tilitoimisto maksoi Lauran kouluttautumisen lisäksi hänen kahden kollegansa Anita Pihlajaniemen ja Leena Lahtisen kurssin.

– Se oli Seinäjoella ja Alajärvellä toimivalta työnantajalta iso satsaus, Kellosaari kiittelee.

– Toisaalta satsaus oli tarpeen, koska Seinäjoen toimistomme KLT-tutkinnon suorittanut työntekijä oli jäämässä eläkkeelle.

ATT Yrityspalvelujen työntekijät kävivät myös KLT-valmennuksessa ja junamatkat he opiskelivat porukassa. Vaikeat asiat selvitettiin yhdessä myös töissä: joku saattoi oivaltaa yhden asian ja toinen toisen.

– Läpäisimme kaikki kolme tutkinnon, joten nyt tuntuu todella hienolta, vaikka kesällä ja syksyllä jouduin lukemaan aika paljon töiden jälkeen. Tutkintoon kuului sellaisia asioita, joihin en olut törmännyt aiemmin omissa työtehtävissäni. Näitä olivat esimerkiksi yritysjärjestelyt, IFRS-standardit sekä rahoitusalan eri termit. Myös kirjanpito- ja osakeyhtiölakiin sekä verotukseen pääsi syvemmälle.

KLT-tutkinto toi itseluottamusta

Laura Kellosaaren työtehtävät eivät ole tuoreesta tutkinnosta huolimatta vielä paljoa muuttuneet. Hän sanoo tekevänsä samoja hommia kuin aikaisemmin, mutta eri asenteella.

– Tutkinnon läpäiseminen toi itseluottamusta sen suhteen, että uusia asioita on mahdollista oppia ja pystyn selvittämään itselleni vaikeatkin asiat. Nyt haluan syventyä entistä haasteellisempiin juttuihin.

Tällä hetkellä Kellosaaren mielestä tilitoimistomaailmassa työskenteleminen tuntuu kiinnostavammalta kuin yhden yrityksen taloushallinnon pyörittäminen.

– Molemmissa on puolensa, mutta tilitoimistossa työnkuva on laaja-alaisempi: on erilaisia asiakkaita, eri yhtiö­muotoja, eri alan edustajia ja sekä pienempiä että suurempia yrityksiä, hän perustelee.

KLT-tutkinnon suorittaminen jo uran tässä vaiheessa on selvästikin kunniahimoiselle nuorelle naiselle tärkeä etappi. Se on hyvä meriitti työelämässä ja asiakkaiden keskuudessa.

– Jatkuva kouluttautuminen ja tiedon pitäminen ajan tasalla on tärkeää ja tämä tutkintokin vaatii sitä. Tili- ja veropäivilläkin olen nyt ensimmäistä kertaa, mutta jatkossa pyrin tulemaan vuosittain mahdollisuuksien mukaan, Laura Kellosaari lupaa.

Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki