Kioskin myyjästä Vuoden kirjanpitäjäksi

Annariina Liljeströmistä piti tulla juristi, mutta hän päätyikin kioskiin myyjäksi. Esimies houkutteli näppärän tytön töihin tilitoimistoon ja ala imaisi mukaansa. Nyt Liljestörm valittiin Vuoden kirjanpitäjäksi.
18.3.2016

Jari Jokinen

Kuva Kari Kuukka

Neljännen kerran järjestetyn Vuoden kirjanpitäjä -kilpailun tavoitteena on nostaa parrasvaloihin maan parhaita kirjanpidon osaajia. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 75. Voittajaksi valittiin tilitoimisto Navigator Partnersin Kirkkonummen toimipisteen toimistopäällikkö Annariina Liljeström.

Liljeströmin kiitospuheessa pääpainon saivat omat perheenjäsenet, työyhteisö sekä ne, joiden ansiosta Liljeström palkinnon sai eli asiakkaat. 

 

Asiakkaiden ehdotus

Liljeströmiä ehdotti kilpailuun seitsemän eri asiakasta, jotka kehuivat hänen osaamistaan monin eri tavoin. Häntä kuvailtiin tarkaksi, nopeaksi, ystävälliseksi ja vastuuntuntoiseksi.

– Hän on optimistinen, rohkaiseva ja hyvä antamaan osuvia neuvoja. Hän on pienelle yhtiöllemme korvaamaton, kehuu eräs Liljeströmin asiakkaista.

– Annariina on rautainen ammattilainen, joka selviää haastavimmistakin tilanteista rauhallisen varmalla otteella. Voin luottaa häneen sataprosenttisesti, sanoo toinen asiakas.

Liljeströmin mukaan hänen ammattitaitonsa ja iloisuutensa juontuvat pitkälti hyvistä työtovereista. Häntä kutsutaan työpaikalla Miiskaksi. 

– Minulla on ihan mahtava työpaikka ja työkaverit! Ja nyt en valehtele. 

Liljeströmin lisäksi Kirkkonummen toimipisteessä työskentelee palkanlaskija ja kolme kirjanpitäjää. Navigatorin Helsingin toimipisteessä työntekijöitä on kuusi. 

 

Työnantaja innosti alalle

Liljeströmillä ei ollut mitään aikomusta opiskella kirjanpitäjäksi. Hän luki lukion jälkeen oikeustieteellisen pääsykokeisiin, mutta ei saanut opiskelupaikkaa. Oulussa ja Kemissä olisi ollut tarjolla tradenomin koulutuspaikat, mutta Liljeström ei ottanut paikkoja vastaan. Hän muutti Espooseen ja päätyi töihin kioskin kassalle. 

Kassaneidin ura jäi kuitenkin lyhyeksi. 

Työnantaja huomasi pian pohjoisesta muuttaneen tytön lahjakkuuden ja alkoi houkutella Liljeströmiä apulaiseksi omaan tilitoimistoonsa. Tehtävät lisääntyivät, ja vähitellen Liljeström vietti enemmän ja enemmän aikaa tilitoimiston puolella.  

Tällä hetkellä Liljeström on tehnyt taloushallinnon töitä reilut 15 vuotta ja suorittanut työn ohella viisi tutkintoa.

– Olen suorittanut markkinointi-instituutissa kaupallisen tutkinnon, kauppateknikon tutkinnon, kirjanpitäjän tutkinnon, merkonomin tutkinnon, taloushallinnon ammattitutkinnon ja KLT-tutkinnon. 

Opiskeleminen työn ohessa on ollut Liljeströmille helppoa, koska hän oppii asioita parhaiten työn kautta. Tutkinnot ovat olleet osaamisen vahvistamista. Liljeström on ylläpitänyt ammattitaitoaan myös käymällä erilaisilla kursseilla.

 

Esimiestyö vie puolet työajasta

Liljeström toimii Navigator Partnersin Kirkkonummen toimipisteen toimistopäällikkönä. Aikaisemmin kaikki työaika meni asiakastehtäviin, mutta nyt hallinnollinen työ vie ajasta noin puolet.

– Aikaa menee nyt neuvomiseeen ja auttamiseen. Tavallaan jatkan sitä osaamisen eteenpäinviemistä, jota ole itse nuorena saanut. 

Liljeströmin ja Navigator Partnersin asiakaskanta on hyvin vaihteleva. Asiakkaita löytyy pienistä yrityksistä pieniin konserneihin. Liikevaihdot vaihtelevat muutamasta kymmenestä tuhannesta muutamiin kymmeniin miljooniin.

– En karta työssäni mitään, oli kyseessä sitten pienempi tai isompi yritys. 

Kirkkonummen konttorissa kaikki palkkaa saavat ovat naisia, mutta miesvahvistuksena on koira, brasilianterrieri Topi. Miehen rooli on tyypillinen. Hän vahtii että kaikki hommat tulee tehtyä ja tarkistaa kaikki sisääntulijat. Toistaiseksi kaikki asiakkaat on hyväksytty.

– Jos minun koirani Kingi, chihuahua, sattuu olemaan maisemissa, niin sitten voi käydä huonosti. Kingi on kova pitämään kuria meidän ja asiakkaiden lisäksi myös ohikulkijoille, Liljeström nauraa.

 

Ikuinen opiskelija

Liljeström kokee, että taloushallinnon ammattilaisen työnkuva on muuttunut jo hänen 15 vuotta kestäneen uransa aikana. 

– Nykyisin olemme enemmän yrityksen talouspäälliköitä kuin kirjanpitäjiä tai palkanlaskijoita. Vielä 10 vuotta sitten teimme kuukausittain kirjanpidon ja lähetimme raportin. Nyt työ on enemmän konsultoivaa ja olemme enemmän mukana asiakkaan toiminnassa.

Liljeström mieltää olevansa ikuinen opiskelija. Seuraava tavoite on perehtyä tilintarkastuspuoleen. Myös henkilöstöhallinta kiinnostaa.

– Ostin juuri Matti Alahuhdan kirjan Johtajuus. Myös kirjallisuus on kaikissa muodoissaan minulle tärkeä harrastus. 

Annariina Liljeström

  • Syntynyt: 1978 Oulussa
  • Asuu: Espoossa
  • Perhe: Aviomies ja 3-vuotias chihuahuauros Kingi
  • Koulutus: Ylioppilas 1997, merkonomi Markkinointi-instituutista 2010, KLT-tutkinto 2013.
  • Ura: Lastenhoitaja, kioskimyyjä ja kirjanpitäjä Yrityspalvelu Lång Oy, Rantalainen Yhtiöt, Navigator Partners Oy
  • Harrastukset: Musiikki ja kirjallisuus
Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki