Heidi Sassi ja Antti Aho KLT-tutkinnon priimuksia

Heidi Sassi ja Antti Aho pärjäsivät KLT-tutkinnossa. Molemmat työskentelevät Talenomilla, joka panostaa voimakkaasti henkilökunnan koulutukseen.
22.3.2017

Jari Jokinen

Kuva Kari Kuukka

Tili- ja veropäivillä KLT-tutkinnon suorittaneet saivat kunniakirjansa. Taloushallinto on alana vahvasti automatisoitumassa, ja painopiste siirtyy rutiinitöistä asiantuntijuuteen ja asiakastyöhön. Perinteisessä tilitoimistotyössä tai ainakaan opiskelussa nämä asiat eivät ole olleet painopistealueita.

Tilitoimisto Talenom panostaa vahvasti henkilökuntansa koulutukseen, mikä näkyi myös KLT-tutkinnon suorittamisessa. Yhtiö tiedusteli henkilökunnaltaan osallistumis­haluja, ja peräti 50 ilmoittautui talon sisäiseen valmennukseen. Heistä 36 osallistui kurssille ja peräti 18 läpäisi tutkinnon. Kaikkiaan Talenom on parin viime vuoden aikana satsannut paljon koulutukseen, ja tutkintojen suorittaminen näkyy myös palkkapussissa.

Ja osaamista löytyykin. Viimeisimmässä KLT-tutkinnossa Antti Aho, 37, sai parhaat pisteet kirjanpidon osuudesta ja Heidi Sassi, 37, oikeustieteen osiosta. Molemmat ovat aloittaneet Talenomilla jo vuonna 2004, joten kokemus on pitkä.

Iistä kotoisin oleva ja siellä edelleen asuva Heidi Sassi on koulutukseltaan tradenomi ja päätyi Talenomille, kun siellä käynnistyi koulutus. Heidi on lapsena ja nuorena ollut yleisurheilija, ja ensimmäinen ajatus oli kouluttautua valmentajaksi, mutta lopulta se ei tuntunut omalta. Ammatti­valmentajan työmahdollisuudetkin kun ovat Suomessa melko vaatimattomat.

Antti Aho on puolesetaan käynyt kauppakorkeakoulun. Laskenta- ja veropuoli tuntuivat heti alussa selkeitä ja turvallisilta valinnoilta.

– Ajattelin silloin, että minusta tulee tilintarkastaja. En kuitenkaan päässyt trainee-ohjelmiin, mutta tutun kautta kuulin Talenomista ja pääsin aluksi kesätöihin. Perinteisestihän kauppakorkeakoulussa ajatellaan, että tilitoimisto on se viimeinen vaihtoehto, mutta oltuani alalla vähän aikaa huomasin, miten mielenkiintoinen ala se on, taustoittaa nykyisin Lempäälässä asuva Aho omaa valintaansa.

Heidi Sassi työskentelee Talenomin Oulun toimistossa, mutta tekee kolme päivää viikossa etänä kotoaan. Antti Aho on puolestaan firman talous- ja henkilöstöjohtaja ja reissaa työn puolesta ympäri Suomea.

 

Työ muuttunut vuosien varrella

Sekä Sassilla että Aholla on niin pitkä kokemus alalta, että he ovat olleet mukana tilitoimistotyön muutosprosessissa oikeas­taan koko ajan.

– Olemme saaneet automatisoitua asioita hyvin, ja turhia prosesseja on jäänyt paljon pois. Tekniikan kehittymisen myötä muutosvauhti on kiihtynyt. Kun aloitin etätyöt 2011, niin silloin kuskattiin vielä mappeja mukana.

– Nyt ehtii paremmin keskittyä enemmän selvitystä vaativiin asioihin, Sassi kuvailee työtehtävien muutosta.

Antti Aho kertoo, että yksi kirjanpitäjä heiltä muutti Lontooseen, mutta jatkaa sieltä työtehtäviään samalla tavalla kuin ennenkin.

Talenomilla on kaikkiaan 530 työntekijää ja vaihtelevasti 1–3 päivää viikon aikana etätöitä tekeviä on useita kymmeniä. Aho kuitenkin muistuttaa, että monelle myös työyhteisö on tärkeä. Sitä se on myös Talenomille.

 

Jatkuvaa kouluttautumista

Vaikka Antti Aho ei tee varsinaista tilitoimistotyötä, hänelle KLT-tutkinnon suorittaminen oli tärkeää. Myös moni muu Talenomin johto- ja esimiestehtävissä olevista lähti mukaan.

– Tämä oli tietysti iso satsaus meiltä sekä ajallisesti että rahallisesti. Tällä tiellä me myös jatkamme, sillä työtehtävien muutos tuo esiin luovien ratkaisujen etsimisen ja asiakas­taidot. Satsaamme osaamisen kehittämiseen.

Heidi Sassilla KLT-tutkinnon suorittaminen on ollut mielessä jo vuosia, mutta lasten ollessa pieniä aika ja tarmo eivät riittäneet. Nyt aika oli kuitenkin sopiva, ja Sassi tarttui tilaisuuteen, kun mahdollisuutta tarjottiin. Talenomin sisäisiä koulutuksia vetävään asiantuntijaryhmään kuuluvat Susanna Mäkiranta, Tuija Annala, Juulia Ahosola ja Arja Vasela.

– Tuija sai minut nyt värvättyä mukaan, kiittelee Heidi. Hän panosti opiskeluun niin paljon, että hankki itselleen myös tabletin. Työnantaja puolestaan tarjosi kaikki verkkomateriaalit.

– Talon sisäiset koulutukset hoidettiin virtuaaliyhteydellä.

Antti Aho sanoo, että Talenom hankki tarvittavat välineet koulutukseen muutama vuosi sitten ja niitä hyödynnetään koko ajan. Koulutuksessa painotetaan teorian lisäksi myös käytännön tekemiseen.

– Pääasiassa hoidamme koulutuksen sisäisesti, mutta esimerkiksi asiakastaidoissa olemme käyttäneet myös ulkopuolisia, Aho sanoo.

Heidi Sassille parhaat pisteet oikeustieteen osiosta olivat pieni yllätys. Hieman vähätellen hän toteaa, että hänen kohdalle sattuivat sopivat kysymykset. 

– Meille järjestettiin simulaatiotentti, jossa kirjan käyttö, vastaustekniikka ja ajankäytön hallinta tulivat tutuiksi. Oikeus­tieteen tentissä on vähän aikaa, ja jos siihen ei ole valmistautunut, niin se on hankalaa.

Myös Antti Aho oli todella yllättynyt siitä, että hän sai kirjanpito-osuudesta parhaat pisteet. Hän on jo pitkään toiminut eri tehtävissä ja myöntää, että valmistautuminenkin oli “vähän ohut”.

– Asiat kuitenkin kiinnostavat, ja Tilisanomat tulee luettua kannesta kanteen. Lomilla vaimo välillä vinoileekin, että kun muut rentoutuvat, minä luen Tilisanomia, hymähtää Aho.

Aho toivoisi, että laskentatoimen opetuksessa painotettaisiin myös muuttuvaa työnkuvaa. Eri oppilaitosten välillä on suuria eroja.

– Me palkkaamme parhaimmillamme vuosittain lähes sata alan ammattilaista, ja moni sanoo, että talon sisäisessä koulutuksessa he oppivat enemmän kuin koko opiskeluaikana. Koulutusta ja koulujen välistä yhteistyötä olisi syytä kehittää.

 

Elämä ei ole pelkkää työntekoa

Vaikka työ ja KLT-tutkintoon valmistautuminen ovatkin vieneet sekä Heidi Sassilta että Antti Aholta paljon aikaa, sitä riittää myös muihin harrastuksiin.

– Minulle urheilu on edelleen tärkeää. Harrastan monipuolisesti eri lajeja hiihdosta kuntosaliin ja kehonpainoharjoitteluun. Äitienpäivälahjakin oli helppo hankinta, halusin traktorin renkaan, jota pyörittelen pihalla. Mieheni on rakentanut sinne street workout -treenipaikan, toteaa Heidi.

Myös Antti satsaa omaan hyvinvointiinsa. Pääpaino on kestävyyslajeissa, pyöräilyssä ja hiihdossa, ja räjähtävyyttä haetaan sulka­pallosta.

– Lisäksi luen paljon muun muassa yritys­kirjallisuutta, psykologiaa ja historiallista kirjallisuutta.

Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki