Tilinpäätös – tuo edessä odottava pelottava mörkö
Näin vuoden kääntyessä loppuaan kohti kirjanpitäjän ajatukset alkavat väkisinkin siirtyä kevääseen ja tilinpäätöksiin. On merkillepantavaa, että vaikka kirjanpidot alkavat enemmissä määrin olla sähköisiä – minkä pitäisi omalta osaltaan helpottaa tilinpäätösten tekemistä ja aikatauluja – onkin käynyt toisinpäin. Tilinpäätös koetaan pelottavana mörkönä, joka odottelee pimeässä viatonta kirjanpitäjää.
Aloittelevat tilinpäättäjät ahmivat tilinpäätöskoulutuksia, jotta oma osaaminen kehittyisi ja ensimmäisiin tilinpäätöksiin tulisi varmuutta. Koulutuksissa käydään luonnollisesti läpi erilaisia tilanteita, joita tilinpäätöksissä saattaa tulla eteen. Niitähän riittää tuplapoistoista omaisuuden arvonalentumisiin ja virtuaalivaluuttakaupasta oman pääoman menetyksiin ja kaikkea siltä väliltä. Ei ihme, että kun tilinpäätöskoulutus päättyy, olo on sellainen, ettei osaa mitään. Varsinkin jos tilinpäätöksiä ei ole kovin montaa takana. Täysin sähköisessä kirjanpidossa materiaali on nopeasti siinä kunnossa, että tilinpäätöksen voisi aloittaa, mutta silti olo on epävarma. Mistä pitäisi aloittaa? Osaanko tehdä kaikki tarvittavat kirjaukset? Mitä kirjauksia pitäisi edes tehdä? Mistä tiedän, että tässä on kaikki tarvittava?
Tilinpäätökset vaativat joskus paljonkin pohdintaa, todellista asiantuntijuutta ja valtavasti kokemusta, mutta tässä tulee sinulle, aloitteleva tilinpäättäjä, suuri salaisuus: suurin osa suomalaisista yrityksistä on pieniä tai keskisuuria osakeyhtiöitä, joiden tilinpäätökseen tehdään vain muutama helppo kirjaus ja simsalabim! Tilinpäätös on valmis!
Tilinpäätöstä ei siis tarvitse pelätä, ei laisinkaan. Se on käytännössä vain taseen tilien läpikäyntiä, yksi kerrallaan. Se on oikean ja riittävän kuvan antamista yrityksen toiminnasta. Tilinpäätöksen tekijän tärkein tehtävä on selvittää taseen jokaisen tilin saldo ja oikeellisuus. Kalusto – tehdäänkö poisto? Mikä on poistosuunnitelma? Varasto – onko taseen summa asiakkaan toimittaman inventaarion mukainen ja realistisella tasolla? Saamiset – mitä ne ovat? Mistä ne ovat syntyneet? Pankkitilit ja pankkilainat – täsmäävätkö saldot tiliotteeseen tai pankin erittelyyn? Osto- ja siirtovelat – mitkä laskut ovat oikeasti maksamatta? Palkkavelat – ovatko tilikauden aikaiset palkat ja lomapalkat kirjanpidossa? Verovelat – täsmäävätkö saldot omaveron saldoihin? Siinä se, yksinkertaisuudessaan pienen osakeyhtiön tilinpäätös. Oliko vaikeaa? Ei ollut.
Kun tämän kivijalan rakentaa omaan päähänsä ja saman ajatustyön tekee taseen kanssa jokaisen kuukauden kirjanpidossa, tilinpäätös helpottuu entisestään. Ja silläkään ei ole väliä, puhutaanko taseessa tuhansista, sadoistatuhansista vai miljoonista euroista, sillä kaikissa tapauksissa periaatteet ovat samat. Vahvan kivijalan päälle voi sitten rakentaa vaikka millaisia rakennelmia. Materiaalilla, toimialalla tai ohjelmistolla ei ole niin suurta merkitystä. Sinä aloitteleva tilinpäättäjä, joka luet tätä: sinä osaat, kun vain rauhallisesti käyt taseen läpi tili kerrallaan. Kokeneet tekijät kyllä neuvovat, jos eteen tulee haastavia kirjauksia. Aina pitää kysyä, jos jokin mietityttää. Ja olit sitten aloitteleva tekijä tai konkari, tärkeintä on, että sinä tiedät ja dokumentoit, mitä siellä taseessa tapahtuu ja mistä ne summat sinne ovat ilmestyneet.
Tilinpäätösmörkö voi nyt tulla ulos sieltä pimeästä ja painua hiiteen. Ensi keväänä sitä ei ole olemassakaan, vaan sen tilalla on tilinpäätöskeiju, joka auttaa ottamaan tilinpäätöksen toisensa jälkeen rohkeasti työn alle ja joka nauttii tilinpäättäjän ilosta, kun hyviä tilinpäätöksiä valmistuu yksi toisensa perään.
Janika Hotakainen, Mervi Hyvönen, Mari Viertola ja Johanna Vuorto-Honkola