Tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat

Tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat ovat ”vain” yksi liitetieto muiden joukossa. Ulkoisia sidosryhmiä, kuten rahoittajaa, yhteistyökumppania tai sijoittajaa ajatellen kyseinen liitetieto on kuitenkin erittäin merkittävä ja antaa mahdollisimman tarkan kuvan yrityksen tilanteesta tilinpäätöksen todellisella laatimishetkellä.
16.1.2025 Juuli Ahosola Kuva iStock

Tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat ovat nimensä mukaisesti sellaisia seikkoja, jotka ovat tapahtuneet tilikauden päättymisen jälkeen. Oikeastaan kaikki muut liitetiedot pohjautuvat päättyneeseen tilikauteen.

Kirjanpitolain isosta päivityksestä on jo runsaasti aikaa. Päivitys tapahtui vuonna 2015, ja samaan aikaan julkaistiin valtioneuvoston asetus pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista eli tutummin pien- ja mikroyritysasetus tai PMA. Kirjanpitolain mukaan yrityksen tulee esittää toimintakertomuksessa tiedot niistä olennaisista liiketapahtumista, jotka ovat tapahtuneet tilikauden päättymisen jälkeen (KPL 3:1 a §). Pienyritysten ei kuitenkaan tarvitse laatia toimintakertomusta, mutta pienyritysten tulee huolehtia, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan toiminnasta. Pien- ja mikroyritysasetuksessa on määritelty, että pienyrityksen täytyy esittää liitetiedoissa tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat (PMA 3:3 §), joten tilikauden jälkeiset tapahtumat eivät ole rajattuna vain toimintakertomuksen laatijoille.

Sekä kirjanpitolaissa että PMA:ssa puhutaan nimenomaan olennaisista tapahtumista. Tilinpäätöksen liitetietoihin ei tarvitse siis sisällyttää kaikkia tilikauden jälkeisiä muutoksia, ainoastaan olennaiset. Olennaisuudelle ei ole määritelty mitään euromääräisiä tai prosentuaalisia rajoja. Olennaisuutta täytyy aina pohtia käsillä olevan yrityksen kontekstissa. Kirjanpitolaissa olennaisuus liitetään nimenomaan oikeaan ja riittävään kuvaan. Asia on yritykselle olennainen, jos sen pois jättäminen vaarantaa oikean ja riittävän kuvan. Tässä on hyvä asettaa itsensä ulkopuoliseksi tilinpäätöksen lukijaksi ja miettiä, vaikuttaisiko seikan poisjättäminen omaan mielikuvaan tai esimerkiksi halukkuuteen ostaa kyseinen yritys. Pohdinta ulkopuolisen silmin lienee enemmän kuin suotavaa.

Tilinpäätöksen laatija saattaa toisinaan ajautua dilemmaan: liitetiedoissa pitäisi esittää asioita tarpeeksi paljon, mutta riittävän vähän. Tarkoitan tällä sitä, että liitetietoihin pitää saada kaikki olennainen informaatio, jonka perusteella ulkopuoliset sidosryhmät saavat oikean ja riittävän kuvan yrityksestä. Samaan aikaan liitetiedot halutaan pitää mahdollisimman suppeina, sillä tilinpäätöksen julkisuus saatetaan kokea haastavaksi. Yrityksen johto ei välttämättä haluaisi kertoa julkiseksi kaikkia seikkoja, sillä ajatus saattaa olla, että liitetiedoissa levitetään tärkeää informaatiota ulospäin. Näinhän sen toki onkin, mutta ei missään nimessä negatiivisessa valossa.

Pohdittavaksi saattaakin tulla kysymys, esitetäänkö jokin asia liitetietona vai ei. Uskoakseni harvoin on tilanne, että jonkin tiedon esittäminen liitetietona olisi haitallista. Useinkaan liitetiedot eivät liity yrityssalaisuuksiin, vaan liitetiedoilla halutaan nimenomaan täydentää tilinpäätöksen lukuja sekä kertoa merkittävistä tapahtumista, jotta tilinpäätöksen lukija saisi yrityksen tilanteesta mahdollisimman realistisen kuvan. Monesti haitallisempaa on, jos tiettyä asiaa ei ole esitetty liitetietona ja tästä syystä oikea ja riittävä kuva on vaarantunut. Jos siis puntarointi on liitetiedon ilmoittamisen tai ilmoittamatta jättämisen välillä, todennäköisesti tieto kannattaa ennemmin ilmoittaa.

Tätäkään ei saa ymmärtää silti liian kirjaimellisesti, sillä kaikkien pikkuseikkojen ei kuulu näkyä liitetiedoissa. Olennaisuuden arviointiin vaaditaan siis ammatillista harkintaa, ja yrityksen johto kaipaa varmasti aiheen osalta ohjausta.

Tilikauden jälkeisiä tapahtumia on kahden­laisia: sellaisia, jotka aiheuttavat kirjauksia kirjanpitoon ja sellaisia, jotka esitetään vain liitetietona.

Mitä ovat tilikauden jälkeiset tapahtumat?

Tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat ovat sellaisia asioita, jotka ovat tapahtuneet tilikauden päättymisen ja tilinpäätöksen hyväksymisen välisenä aikana. Käytännössä siis mitä nopeampaa tilinpäätös valmistuu, sitä lyhyemmältä ajalta tilinpäätöksen toteuttajan tulee olla tietoinen muuttuneista seikoista. Jos tilinpäätös toteutetaan vasta juuri ennen veroilmoituksen eräpäivää, tilinpäätöstä varten tarvitsee olla selvillä lähes neljän kuukauden asioista tilikauden päättymisen jälkeen. Tilinpäätöksen toteuttajan tulee selvittää, onko olennaisia tapahtumia sattunut. Varsinkin, jos laatimisessa kestää, tulisi tilinpäätöksen toteuttajan keskustella yrityksen johdon kanssa vielä ennen tilinpäätöksen viimeistelyä. Tämä olisikin hyvä sisällyttää normaaliin tilinpäätösprosessiin eli ennakoivien tilinpäätöskeskustelujen lisäksi tilinpäätöksen toteuttajan tulisi pitää lyhyt katsaus alkaneeseen tilikauteen ennen tilinpäätöksen viimeistelyä.

Tilinpäätöksen lukijan kannalta liitetieto tilikauden jälkeisistä tapahtumista voi olla merkittävä. Liitetiedon taustalla ei useinkaan ole mitään numeerista viitettä tuloslaskelmassa tai taseessa, vaan lukija on täysin kirjoitetun liitetiedon varassa. Tällöin korostuu se seikka, että tilinpäätöksen toteuttajan tulee kyetä selvittämään juuri olennaiset, oikeaan ja riittävään kuvaan vaikuttavat tapahtumat.

Tilikauden jälkeisiä tapahtumia voidaan ajatella olevan kahdenlaisia: sellaisia, jotka aiheuttavat kirjauksia kirjanpitoon ja sellaisia, jotka esitetään vain liitetietona. Kirjanpitolaissa ja PMA:ssa tarkoitetut tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat ovat nimenomaan liitetietona esitettäviä asioita.

Kirjanpitoon kirjattava tilikauden jälkeinen tapahtuma voisi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos olennainen saaminen muuttuisi arvottomaksi velallisen konkurssin myötä tai tytäryritys menisi konkurssiin ja osakeomistus tulisi alaskirjata. Kyseiset tapahtumat eivät ole vielä syntyneet päättyneen tilikauden aikana, mutta jos ne saadaan tietoon ennen tilinpäätöksen valmistumista, ne tulee kirjata jo mukaan tilinpäätöksen lukuihin. Esimerkiksi ison saamisen esittäminen tilinpäätöksessä voisi olla tilinpäätöksen lukijan harhaanjohtamista, jos laatijalla on ollut tieto, ettei saamista tulla saamaan. Tällä voisi olla merkitystä esimerkiksi yrityskaupassa arvon määritykseen ja sitä kautta maksettavaan kauppahintaan. Pahimmassa tapauksessa ostaja saattaisi maksaa yrityksestä ylihintaa, sillä hän kuvittelee lukujen perusteella ison saamisen kotiutuvan.

Toisessa tilanteessa tilikauden jälkeinen tapahtuma ei aiheuta mitään kirjausta, mutta se tulee huomioida sanallisesti liitetiedoissa. Pien- ja mikroyritysasetuksessa määritellään, että liitetiedon lisäksi tulee arvioida tilikauden jälkeisen olennaisen tapahtuman taloudellista merkitystä.

Esimerkkejä liitetiedoista

  • Yritys on lopettanut varsinaisen liiketoimintansa maaliskuussa 202X. Yritys kuitenkin jatkaa sijoitustoimintaansa. Varsinaisen liiketoiminnan osuus yrityksen liikevaihdosta on ollut 80 prosenttia.
  • Yritys on päässyt velkasaneeraukseen tilikauden päättymisen jälkeen 1.4.202X alkaen. Yritys on laatinut saneerausohjelman, jonka tavoitteena on uudelleen järjestellä yrityksen velkoja sekä varmistaa toiminnan jatkuminen pitkällä aikavälillä. Saneerausohjelman odotetaan parantavan maksukykyä lyhyellä aikavälillä.
  • Yritys on myynyt koko valmistustoimintaa harjoittavan liiketoimintansa. Päättyneellä tilikaudella valmistustoiminnan osuus liikevaihdosta on ollut 30 prosenttia.
  • Yritys on hankkinut tilikauden päättymisen jälkeen samalta toimialalta tytäryrityksen. Tämän myötä yrityksen kapasiteetti kasvaa 50 prosenttia ja arvioitu vaikutus liikevaihtoon on 2 000 000 euroa.

Miksi tilikauden jälkeiset tapahtumat ovat tärkeitä?

Tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat vaikuttavat suoraan yrityksen sidosryhmien päätöksentekoon yrityksen talou­dellisesta tilanteesta. Yleisimpiä sidosryhmiä, jotka hyödyntävät tilinpäätöstietoa, ovat sijoittajat, rahoittajat, tavarantoimittajat sekä yrityksen asiakkaat. Tilinpäätöksen jälkeisten tapahtumien asianmukainen raportointi lisää tilinpäätöksen luotettavuutta ja varmistaa sen, että yrityksen taloudellinen asema esitetään mahdollisimman todenmukaisesti.

Tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksen tulokseen ja taseeseen. Tilinpäätöksen luvut on tärkeää päivittää vastaamaan vallitsevaa tilannetta, jos jokin seikka on käynyt ilmi vasta tilinpäätöksen päättymisen jälkeen. Toisekseen sidosryhmien saaman tiedon tulee olla ajantasaista, jotta sidosryhmiä ei johdeta päätöksenteossa harhaan. Näissä tilanteissa korostuu nimenomaan liitetietona annettavan informaation merkitys.

Toiminnan jatkuvuus on yleinen tilinpäätösperiaate. Oletus on, että yrityksen toiminta jatkuu tilikaudesta toiseen, jos liitetiedoissa ei toisin ilmoiteta. Tilikauden päättymisen jälkeen saattaa selvitä, että yrityksen maksuvalmiustilanne on huono ja toiminnan jatkuvuus vaakalaudalla. Jos tällaisessa tilanteessa asettaa itsensä ulkopuoliseksi tilinpäätöksen lukijaksi, joka olisi tekemässä päätöstä esimerkiksi yrityskaupasta, tieto olisi kriittisen tärkeä. Puuttuva liitetieto voisi aiheuttaa isoa haittaa.

Tilinpäätöksen laatija ei voi itse aina päätellä, että jatkuvuus on vaarantunut. Varmasti merkkejä tästä on löydettävissä tilinpäätöksen ja kirjanpidon luvuista, ja ainakin laatija pystyy tarkastelemaan maksuvalmiutta ja rahojen riittävyyttä eri hetkillä. Tässäkin kohdassa keskustelu ja asioiden esiintuonti yrityksen johdon kanssa on erittäin tärkeää.

Toiminnan jatkuvuus on yleinen tilinpäätösperiaate. Oletus on, että yrityksen toiminta jatkuu tilikaudesta toiseen, jos liitetiedoissa ei toisin ilmoiteta. Tilikauden päättymisen jälkeen saattaa selvitä, että yrityksen maksuvalmiustilanne on huono ja toiminnan jatkuvuus vaakalaudalla. Jos tällaisessa tilanteessa asettaa itsensä ulkopuoliseksi tilinpäätöksen lukijaksi, joka olisi tekemässä päätöstä esimerkiksi yrityskaupasta, tieto olisi kriittisen tärkeä. Jos maksuvalmius on heikentynyt tilikauden aikana merkittäväsi, tästä tulisi ilmoittaa liitetietona tilikauden aikaisissa olennaisissa tapahtumissa. Jos tilikauden päättymisen jälkeen on tapahtunut merkittävää maksuvalmiuden muutosta, se ilmoitetaan tilikauden jälkeisenä olennaisena tapahtumana. Puuttuva liitetieto voisi aiheuttaa isoa haittaa.

Jatkuvuutta arvioidaan tulevan tilikauden osalta. Todettaessa yrityksen jatkuvuus vaarantuneeksi, pelkkä liitetieto ei aina riitä, vaan mahdollisesti taseen arvostuksia tulee pohtia uudelleen. Jos jatkuvuus on vaarantunut, taseen arvostaminen realisointiarvoon voi tulla kyseeseen, sillä tase-erille ei ole näkyvissä myöhempää tulontuottoa. Näin pitkälle viedyt tilanteet ovat varmasti melko harvinaisia, sillä tilinpäätöksen toteuttaja ei voi itse aina päätellä, että jatkuvuus on vaarantunut ja varmasti melko harvoin yrityksen johto antaa tällaista signaalia toteuttajalle. Varmasti merkkejä tästä on löydettävissä tilinpäätöksen ja kirjanpidon luvuista ja ainakin toteuttaja pystyy tarkastelemaan maksuvalmiutta ja rahojen riittävyyttä eri hetkillä. Tässäkin kohdassa keskustelu ja asioiden esiintuonti yrityksen johdon kanssa on erittäin tärkeää.

Asiantuntijana
Juuli Ahosola osaamisen johtaja, Talenom Oyj