Olisiko asiantuntijatutkinnon aika? Valmistaudu Taloushallintoliiton KLT- ja PHT-valmennuksella!
KLT- ja PHT-asiantuntijat tunnetaan talous- ja palkkahallinnon huippuosaajina, jotka ylläpitävät ja kehittävät omaa osaamistaan. Molemmat tutkinnot suoritetaan läpäisemällä hyväksytysti päivän kestävä tentti, jossa testataan laajasti kokelaan osaamista.
Tutkintoihin voivat hakea yliopisto- (maisteri tai kandidaatti), ammattikorkeakoulu- (esim. tradenomi) tai merkonomin (taloushallinnon tai laskentatoimen suuntautuminen) tutkinnon suorittaneet, joilla on vähintään kolmen vuoden työkokemus monipuolisista talous- ja/tai palkkahallinnon työtehtävistä. Tutkintoon voi myös hakea erityisen syyn perusteella, vaikka nämä vaatimukset eivät täyty.
Molemmat tentit ovat haastavia, ja niihin kannattaa valmistautua huolellisesti. Itsenäinen ja teoriaa kertaava lukija voi opiskella virallisen tutkintokirjallisuuden ja vanhojen tenttijulkaisujen avulla. Ohjausta ja vertaistukea kaipaavalle Taloushallintoliitto järjestää KLT- ja PHT-valmennuksia, jossa käsitellään perusteellisesti tentin eri aihealueita, tehdään mallitehtäviä ja harjoitellaan oikeaa vastaamistekniikkaa.
Tavoitteista totta KLT-valmennuksella
Taloushallinnon KLT-valmennus on toteutettu perinteisesti kuutena lähipäivinä. Tänä vuonna sen rinnalle on tullut uutena vaihtoehtona verkkovalmennus, joka sisältää yhteensä 16 verkko-oppimismoduulia eli yli 25 tuntia ajasta ja paikasta riippumatonta opetusta. Molemmat valmennusvaihtoehdot ovat tarjolla kattavassa valmennuksen tehopaketissa, joka sisältää sekä lähipäivät että verkkovalmennuksen.
Verkkovalmennukseen kuuluu kaksi kysymysklinikkaa, joiden aikana osallistujat saavat kouluttajilta vastaamistekniikkaa ja lukusuunnitelmaa koskevia vinkkejä sekä voivat esittää heille kysymyksiä osaamissisällöstä. Sähköinen tenttiarkisto on tarjolla verkkovalmennettaville, tehopaketin hyödyntäjille sekä myös omana itsenäisenä valmennuskokonaisuutenaan. Sähköiset materiaalit (verkko-oppimismoduulit ja tenttiarkisto) ovat käytettävissä aina syksyn tenttipäivään saakka.
– KLT-valmennuksen uudet verkko-ominaisuudet tarjoavat opiskelijoille entistä enemmän vaihtoehtoja tenttiin valmistautumiseen, sanoo Taloushallintoliiton koulutuspäällikkö Päivi Laukkanen.
Taloushallintoliiton KLT-valmennuksessa korostuu vahva työelämäsidonnaisuus. Vaikka opetus tähtää tentin suorittamiseen, saa sieltä hyvät eväät myös jokapäiväiseen tekemiseen ja oman asiantuntijuuden kehittämiseen. Kaikilla kouluttajilla on vahva kokemus taloushallintoalan töistä ja niiden edellyttämästä osaamistasosta.
Vahva vastaamistekniikka kartuttaa tenttipisteitä
Vuonna 2016 KLT-tentin suorittanut kirjanpidon johtava asiantuntija Juuli Ahosola on yksi Taloushallintoliiton KLT-valmennuksen kouluttajista. Omat kokemukset tentistä ja siihen valmistautumisesta ovat auttaneet ymmärtämään niitä haasteita, jotka jokaisen opiskelijan on taklattava.
– Omalla kohdallani kolmen vuoden työkokemus tuli täyteen juuri ennen tenttiä. Siihen sisältyi paljon aihealueita, joten aivan ensimmäiseksi tein listauksen siitä, mihin perehdyn ja mitä jätän opiskelematta. Pyrin ylläpitämään säännöllistä lukurytmiä ja käymään asioita läpi pieninä paloina. Tein myös simulaatiomielessä vanhoja tenttejä, Ahosola muistelee.
KLT-valmennuksessa perehdytään muun muassa oikeaan vastaamistekniikkaan, josta on suuri apu todellisessa tenttitilanteessa, missä aikaa on käytettävissä rajallisesti. Erinomaista harjoitusta tarjoavat kaksi erillistä tilinpäätöstehtävää aikaisemmilta vuosilta, joiden painoarvo on noin kolmasosa koko KLT-tentin laskentatoimen osion pisteistä.
Ahosola pitää verkkokoulutuksen joustavuutta erinomaisena lisänä KLT-valmennukseen, joka tosin edellyttää opiskelijalta enemmän tämän päivän työelämässäkin vaadittavaa itsensä johtamista. Toisaalta KLT-valmennuksessa keskitytään tiiviisti niihin osa-alueisiin, joista perinteisesti irtoaa eniten pisteitä.
– Mielestäni uudessa KLT-valmennuksessa on paljon positiivisia puolia. Vaikka lähipäivät ovat edelleen monelle tärkeä oppimistapa, tarjoaa verkkokoulutus uusia mahdollisuuksia. Siellä esimerkiksi seitsemän tunnin koulutuspäivä on helppo pätkiä parin tunnin kokonaisuuksiksi, mikä helpottaa keskittymistä ja uuden omaksumista, summaa Ahosola.
PHT-valmennus uudistuu lähitulevaisuudessa
Taloushallintoliitto tarjoaa palkkahallinnon PHT-tutkinnon suorittamiseen tähtääville koulutuskokonaisuutta, joka helpottaa tenttiin valmistautumista ja vahvistaa osaamista. Nykyinen PHT-valmennus tulee uudistumaan vuosien 2021–2022 aikana. Taloushallintoliiton koulutusjohtaja Juha Sihvonen kertoo, että sen kehitysaskeleet tulevat seuraamaan KLT-valmennuksen viitoittamalla tiellä.
– Tavoitteenamme on tarjota myös PHT-valmennettaville entistä monimuotoisempia oppimistapoja ja tuloksellisempia oppimiskokemuksia. Kun valinnanvaraa on jatkossa enemmän, voi valmennukseen osallistuva entistä tarkemmin määrittää omat tavoitteensa ja keinot niihin pääsemiseksi, hän vinkkaa.
Valmennettaville avataan helpot askeleet valmennukseen netissä tehtävällä maksuttomalla alkukartoituksella, jollainen on jo käytössä KLT-valmennuksessa. Sen avulla jokainen voi helposti ja vaivattomasti hahmottaa, millainen valmennus sopii parhaiten omiin tarpeisiin ja oppimistyyliin.
Lisätietoa ja opastusta saa myös ottamalla yhteyttä Taloushallintoliiton henkilökohtaiseen opintoneuvontaan.
KLT-tenttiin kuntatalouden suoritusvaihtoehto
Jo yli 40-vuotias KLT on perinteikäs asiantuntijapätevyys, jonka ylläpitäminen kertoo taloushallinnon ajankohtaisten tietosisältöjen hallitsemisesta. Kattava tutkinto on muuttunut vuosien varrella vastaamaan paremmin ajanmukaisen taloushallinnon osaamisen tarpeita.
Vuonna 2021 KLT-tutkintoa kehitetään jälleen entistä monipuolisemmaksi – KLT-tenttiin tulee nyt ensimmäistä kertaa kuntatalouden suorittamisvaihtoehto. Sen myötä KLT-tutkinnolla voidaan tuoda näkyväksi myös erityisosaaminen kuntia koskevista kirjanpidon kysymyksistä ja lainsäädännöstä.
Talousosaaminen ja sen kehittäminen on elintärkeää niin yrityksille kuin kunnille. Monetra Oy:n toimitusjohtaja ja Taloushallintoliiton hallituksen jäsen Päivi Pitkänen näkeekin uudistuksen lisäävän KLT-arvoa ja vaikuttavuutta taloushallintoalalla.
– Kuntasektorilla on pitkään kaivattu kuntien taloushallintoon liittyvää tutkintoa. Nyt KLT-tutkinto vastaa tarkemmin tähän osaamistarpeeseen, hän toteaa.
Suoritusvaihtoehto on valinnainen. Ennen tenttiä jokainen tutkintoon ilmoittautunut valitsee, haluaako hän suorittaa KLT-tutkinnon perinteisen yritystalouden vai kuntatalouden suoritusvaihtoehdon. Pääosin tenttitehtävät ovat samat kaikille tutkinnon suorittajille, mutta kuntatalouden suoritusvaihtoehdossa osa KLT-tentin tehtävistä on korvattu kuntien taloushallintoa käsittelevillä tehtävillä.
Riippumatta valitusta suoritusvaihtoehdosta tutkinnon suorittaja saa oikeuden käyttää nimitystä KLT. KLT-pätevyyden ylläpitovaatimukset ovat myös samat kaikille KLT-asiantuntijoille.
– KLT on arvokas taloushallinnon osaamisen mittari ja tapa tuoda ammattitaito näkyväksi. On hienoa, että sitä kehitetään palvelemaan yhä monipuolisemmin koko Suomen taloushallintoalaa, sanoo Kuntaliiton kehittämispäällikkö Marja-Liisa Ylitalo.
KLT- ja PHT-tutkinnon tärkeät päivämäärät
- KLT-tentti 2020 – Kysymykset ja vastaukset 15.9.2021
- KLT-verkkovalmennus – sisältää 11+5 videotallennetta
- PHT-tentti – Kysymykset ja vastaukset 7.9.2021
- PHT-tentti 20.9.2021
- KLT-tentti 4.10.2021
Lue lisää: koulutus.taloushallintoliitto.fi
Kouluttautuja esittäytyy: Juuli Ahosola
Kuka olet ja mitä olet tehnyt urallasi?
Olen Juuli Ahosola ja toimin Talenomilla johtavana asiantuntijana. Olen työskennellyt tilitoimistossa kymmenisen vuotta. Olen aloittanut urani kirjanpitäjänä ja toiminut asiantuntijatehtävissä jo reilun kuusi vuotta.
Kouluttamisen lisäksi suunnittelen ja toteutan konsultointipalveluita, autan taloushallinnon asiantuntijoita haastavissa kirjanpidon ja verotuksen kysymyksissä sekä autan ja sparraan yrittäjiä liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä.
Mikä kouluttamisessa kiinnostaa ja innostaa sinua?
Ehdottomasti motivoivinta on se, kun huomaan ihmisten oppivan uutta. Kouluttamisessa pitää myös joka kerta haastaa itseään kertomaan ja ilmaisemaan asiat mahdollisimman selkeästi ja kuulijakunta huomioiden. Itselleni on muodostunut tietty rutiini ja tyyli pitää koulutuksia, mutta suola on se, ettei koskaan voi olla täysin valmis kouluttaja.
Miksi kurssillesi kannattaa osallistua?
Työskentelen päivittäin taloushallinnon asiantuntijoiden kanssa, joten itselläni on hyvä kuva ja käsitys käytännön työstä. Pystyn siis koulutuksissa peilaamaan oppeja käytännön työelämään. Olen myös sitä mieltä, että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, ja haluan välittää tällaisen ilmapiirin koulutuksissani.
Minkä asian tai taidon aiot opetella seuraavaksi?
Muutan nyt syksyllä Tukholmaan, joten varmasti ruotsin kielen taitoa pitää vielä parantaa.