Maanmittauslaitos tarjoaa kiinteistöasioiden hoitoon laajat verkkopalvelut

Kiinteistövaihdannan palvelu on Maanmittauslaitoksen verkkopalvelu, joka on tarkoitettu yksityishenkilöille. Verkkopalvelun lisäksi kiinteistöjen vaihdannan ammattilaisille, kuten pankeille ja kiinteistönvälittäjille, tarjotaan rajapintoja monipuolisempaa käyttöä varten.

9.3.2020 Pauliina Heikkilä, Suvi Takala Kuva iStock

Palvelussa voi myydä tai ostaa omakotitalon, kesämökin, pellon tai metsäpalstan ja hakea niihin kiinnityksiä. Halutessaan käyttäjä voi myös valtuuttaa toisen henkilön tekemään kiinteistökaupan. Palvelusta saa lisäksi kaikki tavanomaisen kiinteistön luovutuksen vaatimat asiakirjat eli lainhuutotodistuksen, kiinteistörekisteriotteen ja rasitustodistuksen. Palvelu ohjaa laatimaan kauppakirjan pakolliset ehdot huomioiden.

Palvelun käyttäminen säästää aikaa ja vaivaa kaupanteossa, kun ei tarvitse matkustaa tai lähettää tärkeitä asiakirjoja postitse. Lisäksi sähköisen asioinnin hinnat ovat paperikauppaa edullisemmat, ja esimerkiksi lainhuudon saa sähköisessä palvelussa vireille automaattisesti. Virhemahdollisuuksien määrä sähköisessä kauppakirjassa vähenee verrattuna paperikauppaan, kun osa tiedoista haetaan reaaliaikaisesti suoraan eri viranomaisten järjestelmistä. Koska palvelu on täysin digitaalinen, tieto kulkee nopeasti eikä se muutu tai katoa.

Osakehuoneistojen tiedot sähköiseen huoneistotietojärjestelmään

Suomessa on otettu vuonna 2019 käyttöön myös sähköinen huoneistotietojärjestelmä, jota ylläpitää Maanmittauslaitos. Huoneistotietojärjestelmään kerätään kattavat tiedot osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Osakehuoneistoja ovat esimerkiksi asunnot ja autopaikat.

Uudet taloyhtiöt perustetaan nykyisin vain digitaalisesti eikä osakekirjoja paineta. Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden siirtyminen järjestelmään on kaksivaiheinen: ensin taloyhtiö siirtää osakeluettelon, ja sen jälkeen osakkeenomistaja rekisteröi omistuksensa ja toimittaa paperisen osakekirjansa mitätöitäväksi Maanmittauslaitokselle. Sähköinen omistajamerkintä korvaa paperisen osakekirjan käytön esimerkiksi lainan vakuutena.

Huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, sillä tiedot huoneistojen ominaisuuksista, omistuksista ja hallintaoikeuk­sista ovat sähköisessä muodossa. Huoneistotietojärjestelmä on iso askel myös digitalisaation kehittämiselle ja asuntokaupan sähköistämiselle.

Lisätietoja kiinteistövaihdannan palveluista ja MML:n huoneistojen ja kiinteistöjen palveluista saa Maanmittauslaitokselta.  Ammattilaisten tiedonjanoa huoneistotietojärjestelmästä sammuttaa puolestaan osakehuoneistorekisteri.

 

VerotusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki