Virtuaalinen tilitoimisto

18.12.1997
pauli
Pauli Vahtera

Kirjoituksen taustaa:
Olin jo muutaman vuoden puhunut siitä, kuinka kirjanpito siirtyy internet verkkoon. Erään luennon jälkeen erään tilitoimiston pääomistaja oli mennyt työpaikalleen ja sanonut henkilökunnalleen: ”Nyt se Vahtera on lopullisesti seonnut. Se puhuu, että kirjanpitoa aletaan pitää internetissä.” Vuonna 1997 kirjoitin sitten kolumnin, jossa kuvailin silloista käsitystäni verkkotilitoimistosta.

Ensimmäinen internet kirjanpitopalvelu saatiin sitten markkinoille jo vuonna 2001. Omat kirjanpitoni pidin netissä jo edellisvuonna. Tällä hetkellä markkinoilla on jo useita erilaisia taloushallinnon internet palveluja. Verkkolaskut ovat vyöryämässä myös pienyrityksiin.

Teen uuden ennustuksen (syyskuu 2004): Vuonna 2010 yli 90 % taloushallinnosta hoidetaan internetin kautta. Eli tarkennan jutussa olevaa ennustetta paperittomasta tilitoimistosta vuonna 2007. Varmaa on, että jo silloin tällaisia tilitoimistoja on enemmänkin, koska jo nyt on tuotannossa melkein paperittomia tilitoimistoja.

PV


Kahdenkertainen kirjanpito kehitettiin Venetsiassa. Vuonna 1494 julkaistussa kirjassaan munkki Luca Pacioli esitti, miten ”…kirjaan on merkittävä.”. Hämmästyttävän hyvin kirjanpito on säilynyt kahdenkertaisena, eikä Taylorixin keksimisen jälkeen ole oikeastaan mitään uutta saatukaan. Atk-kirjanpidothan ovat tehty läpikirjoitusperiaatteella, kalkkeripaperin sijasta on käytetty papereiden monistusta. Papereita onkin saatu: 100 tositteen kirjanpidosta saadaan erilaisia päivä- ja pääkirjoja ja tapahtumalistoja hyvinkin 200 sivun verran. Mutta millainen on 2000-luvun tilitoimisto?

Vuonna 2007 tilitoimistossa ei ole lainkaan papereita. Mutta siellä on hymyileviä, iloisia, työssään viihtyviä, asiakkaidensa rakastamia ammattilaisia. Saman tilitoimiston ihmiset tekevät työtään kuka kotona, kuka Pariisissa, kuka kesämökillään, kuka toimistossa, kuka Pietarissa, kuka yöllä, kuka päivällä, mutta heissä on jotain yhteistä. Jokainen heistä on oma yrittäjänsä, jotka ovat luoneet verkoston, jossa osaajat antavat hyvää palveluaan paitsi toisilleen, etenkin asiakkailleen. Kirjanpitäjä ei ole KLT, ei KHT, eikä muukaan lokeroitunut, vaan hän on talousohjauksen osaava ammattilainen, TOA, sillä tilintarkastusta tehdään enää julkisissa yhtiöissä. Kaikkien muiden kirjanpitovelvollisten asiat hoitaa kokonaisvaltaisesti ja kansainvälisesti QPA Qualified Professional of Accounting.

Asiakkaat ovat taksikuskeja, kampaajia, remonttimiehiä, rakennusliikkeitä, kauppoja, pienyhtiöitä, suuria yrityksiä, pörssiyhtiöitä, kuntia, yhdistyksiä, yrittäjiä. Heille kaikille on yhteistä: yrittäminen. Ei ole enää yhtä 200 työntekijän yritystä, vaan yritys, jossa on 200 yrittäjää, jotka ovat verkottuneet keskenään. Ja nämä yritykset ovat taas verkottuneet pitempiaikaisten suhteiden vuoksi ja vain tunteja kestävien yhteistyöprojektien toteuttamiseksi.

Virtuaalisessa tilitoimistossa ei ole enää rutiinitöitä. Kaikki rutiinit on automatisoitu. Kun asiakas haluaa ostaa viikonlopun ruokatarvikkeet, hän katsoo verkosta thairuokareseptin, katsoo mitä häneltä puuttuu, ja tekee niistä ostoslistan. Täydennettynä australialaisella chardonney-valkoviinillä. Ostoslistan keräävät osa-aikaiset opiskelijat ennen kauppojen avautumista aamulla. Tavarat tuodaan muiden verkko-ostosten kera kotiin tai ne voidaan noutaa yötä päivää auki olevista palvelupisteistä.

Tai kun asiakas tarvitsee remonttimiehen seinien maalaamiseen, hän valitsee verkosta parhaat suositukset saaneen yhdenhenkilönyrityksen. Tilaus aiheuttaa kirjanpitomerkinnän myyjän ja ostajan virtuaaliseen kirjanpitoon, jonka pitää verkossa toimiva tilitoimisto. Jos ostaja ei ole kirjanpitovelvollinen, tehdään menovarausmerkintä tiliotteelle.

Kun ostos tai remontti on tehty, ilmoittaa ostaja hyväksyvänsä tavarat ja työn. Rahat siirtyvät automaattisesti ja taas saa tilitoimisto merkinnän kirjanpitoja varten. Tilitoimisto erottaa ostoista arvonlisäveron: myyjän veron hän tilittää automaattisesti kaikkien muiden asiakkaidensa tilitysten kanssa virtuaalinappia painamalla.

Tilikaudet ja kuukaudet ovat hävinneet kirjanpidosta. On vain tapahtumia, joita yhdistellään tarpeen mukaan. Kassavirtoja, tuloksia, verotilityksiä. Kertakauppoja, projekteja, vuosia kestäneitä asiakassuhteita, uusia tavaroita, vanhoja tavaroita, kaikista saadaan selvitys, tarpeen mukaan.

Kun yrittäjän pankkitilille on jäämässä iso rahasumma, eikä tulevaisuuteen ulottuva kirjanpito näe sille menokohteita, lähtee virtuaalisesta tilitoimistosta kysely verkossa toimiville sijoitusneuvojille. He antavat tarjouksensa, ja yrittäjä valitsee tarkoituksenmukaisimman vaihtoehdon. Verkossa ja automaattisesti siirtyvät tilaukset, rahat ja sijoitukset. Turvallisesti. Kun rahat ovat bittirahaa joka puolella, ovat ryöstöt loppuneet. Keltään ei ole mitään varastettavaa, koska rahat ovat bitteinä ja niiden käyttöön tarvittava kortti toimii vain omistajansa värähtelyt tunnistaessaan.

Varastokirjanpitoa ei enää pidetä. Kaikissa tavaroissa on mikrosirut ja yrittäjän halutessa tietää, mikä on varaston arvo, hän ampuu mikrotykillään valonsäteen kauppaan, ja sekunnissa tiedetään, mitä tavaraa on myymättä ja minkä arvoista se on.

Historiankirjoista luetaan, että vielä edellinen sukupolvi yritti laittaa menoja tulon kohdalle. Tästä kummallisuudesta keskustellaan QPA-verkkosivuilla. Kun QPA-laiset huomasivat, että maailma muuttuu päivittäin, ei tulonodotuksia enää voitu aktivoida. Verot maksetaan kassavirtojen mukaan, jolloin niin monet aktivoinneista aiheutuneet erimielisyydet on voitu unohtaa. Eikä debetiä ja kreditiäkään enää ole: on vain liiketapahtumia, jotka ovat joko historiaa, tätä päivää tai tulevaisuutta. Päiväkirjojen tilalla ovat jääkiekko-ottelut ja säätilat, joiden avulla voidaan laskea tulevaisuuden kirjanpidon numeroita yrityksille.

Kirjanpitokielenä on englanti, mutta virtuaaliset tilit muuttuvat euroiksi, dollareiksi, jeneiksi, ja vanhoiksi markoiksikin sekunnin murto-osassa. Samoin asiakkaille annettavat raportit ovat englantia, ruotsia, suomea, eestiä, saksaa, milloin mitäkin asiakkaan haluamalla tavalla. Raportit eivät ole koskaan paperia, vaan elektronisia viestejä, sähköpostia, kännykkäsanomia, ääntä, milloin mitäkin. Kun yrityksen tekemä tarjous aiheuttaa tilitoimiston analysoinnissa negatiivisen katteen, koska alihankintayritys on joutunut nostamaan hintojaan, tulee yrittäjän kännykkään hälytys: tarjousta on tarkistettava.

Pörssiyhtiöt eivät ole painattaneet vuosikertomuksia enää vuosiin. Vuosikertomukset ovat verkossa, jossa ne avataan kaikille multimedian keinoin. Myös kaikki tilinpäätökset ovat verkossa, sillä kaikkea byrokratiaa tilien ympäriltä ei vielä ole purettu ja vanhanaikaisia tilikausikohtaisia yhdistelmiä vielä tehdään. Verkosta niitä voivat katsella niin verottaja, tilastotieteilijät, sijoittajat kuin yrittäjät itsekin.

Mitä QPA-laiset sitten tekevät, kun rutiineja ei enää ole? He palvelevat asiakkaitaan kaikessa talouteen liittyvissä kysymyksissä. Ja kun puolet tilitoimistojen tilasta vieneet arkistohyllyt on purettu, on tilalle voitu laittaa tilaa koko elämänaikaisen kehittymisen toteuttamiseksi. Ja tilitoimistossa voidaan myös hengailla uusissa, avoimissa tiloissa. Hengailu tuo positiivista ilmapiiriä, hyvää mieltä ja suurenmoista oloa.

Tämä ei ollut unta, vaan visio siitä, mikä on mahdollista jo nyt, vuonna 1997.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki