CTA Paikka
CTA Paikka

Miten kirjaat verot, jotka tulevat harvemmin käsittelyyn?

23.11.2022
Sirpa Koponen Tilipalvelu Sirpa Koponen Oy

Olemme tottuneet kirjaamaan arvonlisäveroja, tuloveroja ja näiden viivästymisseuraamuksia. Aika ajoin vastaan tulee myös harvinaisempia veroja. Näiden verojen kirjaaminen kirjanpitoon ja niiden vähennysoikeus tuloverotuksessa voi aiheuttaa päänvaivaa.

Kun kauppa eri maiden välillä on vapautunut ja monet toimenpiteet edellyttävät toimintaan liittyviä uusia veroja, ovat valmisteverot tulleet tavanomaisemmiksi. Valmisteverojen osalta niiden kirjanpitokäsittelyä ohjaa se, tuleeko valmistevero kirjata kuluna tuloslaskelmaan vai tuleeko se netottaa liikevaihdosta. Valmisteverot ovat yleensä melko suuria yrityksen toimintaan nähden, ja tämän kirjaustavan oikeaoppinen käsittely vaikuttaa merkittävästi asiakkaan tunnuslukuihin.

Allaolevaan taulukkoon on koottu esimerkkejä veroista, niiden kirjanpitokäsittelystä, tuloveron vähennysoikeudesta sekä lähteitä siitä, mistä tietoa näiden osalta saa.

 

Tulevana vuonna Tilisanomissa tullaan julkaisemaan artikkeli, jossa käsitellään tarkemmin eri varmisteverojen määräytymistä ja maksamista.

Lyhyestä virsi kaunisUusimmat Artikkelit
Katso kaikki