Absoluuttinen totuus taloushallinnon kehittämisestä löydetty!

12.10.2019
Knapsu
Knapsu

Kun pakinoitsija opiskeli 1990-luvun alussa tovereineen laskentaa Turussa ravintola Proffan Kellarissa, keksi Aki loistavan termin – absoluuttinen totuus. Absoluuttinen totuus tarkoittaa sitä, että joku ihminen katsoo kerta kaikkiaan tietävänsä jonkin asian tai kaikki asiat paljon paremmin kuin kaikki muut. Kun ihminen on löytänyt absoluuttisen totuuden, hänen näkökantaansa ei voi vaikuttaa millään järkiargumenteilla tai käytännön huomioilla. Tällainen ihminen on melko sietämätön. Tämä ilmiö lienee tuttu meille parisuhteessa eläville. Puolisomme on löytänyt absoluuttisen totuuden ja eikös se ole raivostuttavaa.

Olen törmännyt absoluuttisen totuuden löytäneisiin työelämässä jo kohta kolmekymmentä vuotta. En kuitenkaan syytä entisten työnantajieni johtoa elämisestä absoluuttisessa totuudessa. Veikkaan että he vain teeskentelivät uskovansa liturgisesti ainoana totuutena yhtiön missioon ja sen esillepanoon strategian muodossa. Todellisuudessa he luultavasti ajattelivat hyvinkin kapinallisesti omilla aivoillaan, vaikka suu toistikin liturgista kaanonia, jotta hyvä palkka, etuudet ja laadukas calvados jatkoivat virtaustaan oikeaan suuntaan. Myös esimerkiksi valtiokirkkomme papit ovat useimmiten aika rohkeita yksityisajattelijoita kokemukseni mukaan.

Suomalaisen taloushallinnon piirissä sen sijaan pyörii touhukas joukko, joka on löytänyt absoluuttisen totuuden. He tietävät, mikä on taloushallinnon tulevaisuus. He tietävät, miten taloushallinnon järjestelmiä ja prosesseja tulee kehittää. Mantrat kuten rakenteinen taloustieto ja reaaliaikatalous lentelevät sakeana erilaisten viranomaistyöryhmien, seminaarien ja workshoppien ilmatilassa.

Suomalaisen taloushallinnon piirissä pyörii touhukas joukko, joka on löytänyt absoluuttisen totuuden.

Nämä asiantuntijat eivät kuuntele vastaväitteitä. He tietävät suomalaisia ohjelmistoyrityksiä, tilitoimistoja ja suuryritysten palvelukeskuksia paremmin, mikä on oikea tie. Ohjelmistoyritykset, tilitoimistot ja talousosastot ovat vain saamattomia kehityksen jarruja. Näiden asiantuntijoiden uljasta uskoa omaan näkemykseen ei mitenkään rajoita se, että heidän kytköksensä taloushallinnon arkeen ja niin sanottuun rehelliseen työhön on usein seitin ohut tai peräisin viime vuosituhannelta.

Ei tässä muuten mitään, mutta nämä asiantuntijat saavat joskus virkamiesten päät niin pyörälle, että nuutuneimmankin virkamiehen päässä syttyy kirkas ajatuksen liekki. Hänkin löytää oikean tien. Ja yhtäkkiä hallinnollinen taakka kevenee, digitalisaatio ottaa aimo loikkia kärkihankkeena ja Suomesta jalostuu uuden digitaalisen Euroopan suunnannäyttäjä, Pohjolan lumiaura.  Pian virkamiehen päässä keinot ja tavoitteet sekoittuvat auvoisesti keskenään, eikä mikään ole enää mahdotonta tai ainakaan liian kallista tai työlästä viulut maksavalle hallintoalamaiselle eli suomalaiselle yritykselle, tilitoimistolle tai ohjelmistotalolle.

Arvoisat virkamiehet ja ministeriöiden poliittiset virkamiehet! Kuunnelkaa joskus oikeita asiantuntijoita. Suomessa on maailmanluokan ohjelmistoyrityksiä, tilitoimistoja, suuryritysten palvelukeskuksia, pankkeja ja verkkolaskuoperaattoreita. Näissä paitsi tehdään oikeaa työtä kädet savessa, nähdään myös visiot taloushallinnon kehitystarpeista ja mahdollisuuksista sekä lainsäädännön luomista pullonkauloista. Mikä parasta, nämä visiot eivät ole aina keskenään yhdenmukaisia vaan usein raikkaan erilaisia. Muistakaa, että keskusjohtoinen yhden totuuden mukainen suunnittelu ei itänaapurissakaan johtanut mitenkään erikoisen hienoon lopputulokseen lukuun ottamatta maailman parasta jääkiekon ykkösketjua ja joitakin erinomaisia balettitanssijoita.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki