Maahanmuuttajista arvokasta työvoimaa tilitoimistoille

Maahanmuuttajien on hankala löytää Suomesta töitä, vaikka heillä olisi korkea koulutus ja kova halu työntekoon. Yhtenä ratkaisuna on kirjanpitoalalla aloitettu lisäkoulutus, jonka kautta on työllistetty alalle kymmeniä ammattilaisia.
18.5.2010

Sari Alhava

Muutama vuosi sitten tilitoimistot havahtuivat siihen, että alalta on lähivuosina jäämässä paljon ihmisiä eläkkeelle. Nuoria ei valmistunut riittävään tahtiin, vaan merkonomit suuntautuivat mieluummin markkinointiin ja IT-alalle.

Samaan aikaan kortistossa oli paljon maahanmuuttajia, joilla oli taloushallintoalan koulutusta lähtömaastaan. He eivät kuitenkaan työllistyneet, koska eivät tunteneet Suomen kirjanpitolainsäädäntöä eivätkä osanneet riittävästi suomen kieltä.

Näitä haasteita pohdittaessa päädyttiin räätälöimään tilitoimistotyöntekijäksi valmentava maahanmuuttajakoulutus.

Tähän mennessä 75 prosenttia valmistuneista on työllistynyt alalle.

Teoria käytäntöön harjoittelujaksoilla

Koulutuksessa opiskellaan tuntimääräisesti eniten suomen kieltä. Varsinkin lakitekstin ja alan sanaston oppiminen on opiskelijoille suuri haaste.

– Tositteissa voi lukea melkein mitä tahansa, mutta olennainen niistä on silti löydettävä ja ymmärrettävä, kirjanpidon kouluttaja Tanja Paassilta Rantalainen Oy:stä kuvailee.

Kirjanpidon opetuksessa käsitellään perusasioita monipuolisesti.

– Keskeisimmät opeteltavat asiat ovat kirjanpitolaki, arvonlisäverotus, yritysverotus, yhtiömuodot, tilinpäätös, reskontran hoito ja palkanlaskenta, Paassilta listaa.

Teoriaopetuksen lisäksi opiskelijat pääsevät kokeilemaan taitojaan käytännön työssä harjoittelupaikassaan. Harjoittelujaksoja on neljä ja ne kestävät kolmesta kuuteen viikkoon.

– Tämä on todettu toimivaksi rakenteeksi. Teoriatietoja pääsee kokeilemaan nopeasti käytännössä. Toisaalta harjoittelupaikassa tulee eteen käytännön tilanteita ja haasteita, joita puretaan yhdessä seuraavalla teoriajaksolla, Paassilta kommentoi.

Opiskelijat hankkivat harjoittelupaikkansa itse tai saavat apua sen löytämiseen koulutuksen toteuttajalta.

Mainio rekrytointikanava

Työnantajilta saatu palaute on ollut kautta linjan hyvin myönteistä. Merimaa Accounting Servicesin toimitusjohtaja Ilkka Merimaa ja laatujohtaja Kaijeli Pekkala kuuluvat tyytyväisten työllistäjien joukkooon.

– Meille on tullut koulutuskoordinoijan kautta seitsemän maahanmuuttajataustaista työntekijää. Sen myötä olemme pystyneet palvelemaan kansainvälisiä asiakkaitamme entistä paremmin ja saaneet myös uusia asiakkaita rajojemme ulkopuolelta, Merimaa, kertoo. Hänen yrityksensä palvelee asiakkaitaan jo kymmenellä eri kielellä.

Erityinen painopistealue yrityksellä on nykyisin Venäjä.

– Suomen ja Venäjän kirjanpidon lainsäädäntöä on haasteellista nivoa yhteen, jos tuntee kunnolla vain toisen niistä. Meillä on useita työntekijöitä, jotka hallitsevat nämä molemmat, mikä on suuri etu venäläisten asiakkaiden silmissä, Merimaa mainitsee.

Paikallisen kielen ja lakien lisäksi asiakkaan työkulttuurin tunteminen on hyödyksi.

– Vaikka me Ilkan kanssa neuvottelemme asiakkaiden kanssa, he haluavat usein, että käytännön asioita hoitaa täällä päässä venäläinen. Yhteinen kieli vähentää väärinymmärrysten mahdollisuutta ja tapa tehdä töitä on samanlainen, Pekkala lisää.

Rekrytointi on Merimaan mukaan tehty helpoksi.

– Tehtävänä on perehdyttää harjoittelija tilitoimiston töihin kuuden kuukauden ajan. Yritykselle harjoittelujaksot ovat maksuttomia, mutta toki ne vaativat aikaa ja sitoutumista perehdytykseen.

Merimaa Accounting Services on nimennyt Kaijeli Pekkalan harjoittelijoiden perehdyttäjäksi.

– Maahanmuuttajataustaisen harjoittelijan perehdyttäminen ei poikkea juuri suomalaisten perehdyttämisestä. Ehdottoman tärkeää on perehdytyksen suunnitelmallisuus. On kiusallista kaikille, jos harjoittelijalla ei ole selviä työtehtäviä ja tavoitteita joka päivälle, Pekkala painottaa.

Hän vinkkaa, että harjoittelijalle kannattaa jo aikaisessa vaiheessa antaa omia yrityksiä hoidettavakseen. Näin hän pääsee tekemään todellisia töitä ja soveltamaan teoriaoppinsa käytäntöön.

Merimaa Accountig Servicesillä on aina lähtökohtana työllistää harjoittelija yritykseen koulutuksen päätyttyä. Ensimmäiselle vuodelle yrityksen on mahdollista saada palkkatukea, mikä helpottaa rekrytointia työnantajan kannalta.

– Suosittelemme tämän koulutuksen kautta rekrytointia muillekin tilitoimistoille. Näin on mahdollisuus saada hyvä työntekijä, jolla on keskimääräistä parempi koulutus ja korkea motivaatio. Maahanmuuttajat haluavat näyttää, että he selviytyvät haasteista. Meillä on vain positiivisia kokemuksia tästä yhteistyöstä, Merimaa ja Pekkala vakuuttavat.

Koulutuksen kautta kohti unelmaa

Kaksi vuotta sitten päättyneen kurssin jälkeen kouluttaja kehui Ilkka Merimaalle etiopialaisen Menna Argawin olevan yksi parhaista opiskelijoista. Merimaa otti hänet harjoittelijaksi, ja yrityksen palkkalistoilla Argaw on edelleen. Merimaa kehuu Mennan suoriutuvan tehtävistään nopeasti ja tarttuvan innokkaasti uusiin haasteisiin.

Etiopiassa korkeakoulututkinnon suorittanut Argaw opiskeli aluksi ammattikorkeakoulussa B2B-markkinointia englanniksi. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta alalta.

– Olen hyvä matematiikassa ja halusin opiskella kirjanpitäjäksi. Etsin kirjanpitokursseja ja löysin tämän kurssin työvoimatoimiston sivuilta, 36-vuotias Argaw sanoo.

Koulutusta hän suosittelee muillekin.

– Kurssille kannattaa mennä, mutta vain siinä tapauksessa, että todella haluaa jatkaa tällä alalla, korostaa Argaw, jonka seuraavana unelmana on suorittaa KLT-tutkinto.

Kauppatieteiden maisteri Déborah Martyn-Lankinen tuli Suomeen suorittamaan viimeisen vuoden tutkinnostaan Erasmus-vaihdossa Vaasan yliopistoon. Tilitoi-mistotyöntekijäksi valmentavan koulutuksen hän aloitti tämän vuoden helmikuussa.

– Suomessa olen työskennellyt finanssitehtävissä UPM Kymmenellä, jossa työkielenä oli englanti. Pidän kirjanpidosta ja tilintarkastuksesta, mutta jos niitä töitä haluaa Suomessa tehdä, on osattava suomen kieltä ja Suomen lainsäädäntö, Déborah perustelee koulutukseen hakeutumistaan.

Kirjanpito on hänelle tuttua opiskeluajoilta, mutta alan sanaston suomeksi oppiminen on ollut haastavaa.

– Ensimmäiset viikot olivat vaikeita, mutta pikku hiljaa on helpottanut. Tehtäviä on paljon, ja teen niitä yömyöhään. Silti tulen joka päivä iloisena tänne, koska pidän tästä ja se auttaa minua saavuttamaan tavoitteeni, taloushallinnon sisäiseksi tarkastajaksi tähyävä Martyn-Lankinen kertoo.

Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki