Alv:n vähentäminen ilman kuittia ja poistot yrityskaupan yhteydessä

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Julkaisemme kiinnostavimpia kysymyksiä ja niihin annettuja vastau­ksia.
23.8.2017
leena
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, kouluttaja ja KILAn jäsen

Olen liiton uusi jäsen ja käytän neuvontapalvelua ensimmäistä kertaa. Voiko samalla kertaa kysyä kahta asiaa?

  1. Asiakkaani on tuonut käteiskuitin, jonka mukaan asiakas on ostanut lopettaneen autokorjaamon varaosavaraston 60 000 eurolla. Kuitissa ei ole mitään mainintaa alvista. Asiakas vaatii alvin vähentämistä.

  2. Toinen kysymykseni koskee poistoja. Asiakkaani osti osakeyhtiön, jonka tilikausi päättyi 31.3.2017 ja muutti tilikauden päättymään vuosittain 30.9. Nyt siis verovuonna 2017 päättyy kaksi tilikautta. Yhtiön taseessa on kalustoa. Miten menetellään poistojen kanssa?

Vastaus:

Tervetuloa käyttämään liiton palveluja. Voit kysyä samalla kertaa useamman kysymyksen, mutta mieluummin kuitenkin kukin kysymys erikseen. Se voi myös nopeuttaa vastauksien saamista, kun voin vastata kysymyksen kerrallaan.

Pelkällä kuitilla, josta puuttuu alv-merkintä, et voi alvia vähentää. Tarvitaan myös lasku, kauppakirja tai muu selvitys kirjauksen perusteeksi. Kaikkiaan on epävarmaa, sisältääkö kauppahinta alvin. Kyseessä voi olla osa liiketoimintakauppaa, jolloin on aina alv 0 %. Lisäksi saattaa olla, että kyse onkin konkurssiin menneen autokorjaamon varastosta, jolloin konkurssipesä ei todennäköisesti ole alv-rekisterissä. Tietysti kyseessä voi olla myös tekaistu kuitti. Näkisin, että ennen kuin kirjaat summan pois käteiskassasta (joka siis lienee aika suuri), sinun tulisi pyytää selvitys siitä, mistä asiak­kaasi on saanut rahat kauppahinnan maksuun. Tilitoimistollahan on rahan­pesulain mukainen ilmoittamisvelvollisuus, jos epäilee asiakkaan olevan osallisena rahanpesutoimissa. Ja vaikka kyse ei olisi rahanpesusta, tulee kirjanpidon ammattilaisen reagoida noin poikkeuksellisen isoon käteistapahtumaan selvittämällä sen aitous.

Poistoja ei voi tehdä yhden verovuoden osalta kuin EVL:n maksimipoistojen verran. Jos kalustosta on tilinpäätöksessä 31.3.2017 tehty täydet 30 % menojäännöspoistot, ei verovuoden toisessa tilinpäätöksessä voi tehdä poistoja kuin jälkimmäisen tilikauden aikana mahdollisesti hankitusta uudesta kalustosta. Tästä poikkeamasta PMA:n olettamasäännökseen tulee antaa liitetieto. Jos asiakkaasi on pienyritystä suurempi kirjanpitovelvollinen, se joutuu kuitenkin tekemään ajan kulumisen mukaiset suunnitelmapoistot jälkimmäiseltäkin tilikaudelta. Näitä poistoja verottaja ei sitten hyväksy verovuodelle 2017. Jos asiak­kaalla on taseessa poistoeroa, ongelma voidaan hoitaa purkamalla vanhaa poistoeroa. Jos poistoeroa ei taseessa ole, syntyy niin sanottuja hyllypoistoja. Niitä seurataan vero­lomakkeella 12.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat ­jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen ­liittyvissä kysymyksissä. ­Julkaisemme kiinnostavimpia kysymyksiä ja niihin annettuja vastau­ksia, ja kaikki vastaukset on luettavissa osoitteessa tilisanomat.fi/asiantuntijavastaa. Kysymykset voi ­toimittaa osoitteeseen: asiantuntijat@taloushallinto­liitto.fi.

Kysy kirjanpidostaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki