23. lokakuuta 2017

Seura meitä Facebookilla Seura meitä Twitterilla Tilaa syöte

Share/Save

Viranomaisten avoimuusvelvoite verotuksessa: mikä tieto on julkista, mikä ei?

Julkaistu 22.3.2017


  • Markku Järvenoja, OTT, KTM, veroasiantuntija, Ernst & Young Oy

Verotusmenettelylaissa on laaja sääntely verovelvollisen ja sivullisen tietojen antamisvelvoitteista, mutta ei siitä, millaiset oikeudet verovelvollisella on saada veroviranomaisten asiakirjoja. KHO on hiljattain linjannut kahdessa päätöksessään, millaisia asiakirjoja Verohallinto on velvollinen luovuttamaan. Artikkelissa käydään myös läpi tiedon antamisen velvoitetta tuoreiden oikeuskäytäntöjen valossa.

Verotusmenettelyssä ja muissa verotukseen liittyvissä toimissa on veronsaajien ja verovelvollisen edut otettava huomioon tasapuolisesti. Tämä koskee siis esimerkiksi verotuksen toimittamista, verotuksen oikaisemista ja verotarkastuksia. Verotusmenettelylaissa on laaja sääntely verovelvollisen ja sivullisen tietojen antamis­velvoitteista. Mutta verolainsäädännössä ei ole sääntelyä siitä, millaiset oikeudet verovelvollisella on saada veroviranomaisten laatimia asiakirjoja tai niiden luonnoksia esimerkiksi veroriitaansa varten. Korkein hallinto-oikeus on hiljattain kahdessa päätöksessään linjannut, millaisia asiakirjoja Verohallinto on velvollinen luovuttamaan verovelvolliselle...

Kirjaudu sisään


Haluatko lukea lisää? Kirjaudu sisään Tilisanomat-lehden tunnuksillasi tai tilaa Tilisanomat tästä . Tilaamalla saat kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän Tilisanomat-lehden sekä tunnukset, joilla pääset lukemaan Tilisanomat sekä Tilitoimistossa -verkkolehtiä. Lehtien arkistot ovat myös käytettävissäsi. Jos yrityksesi on Taloushallintoliiton jäsen, on yritykselläsi automaattisesti yksi jäsenyyteen kuuluva Tilisanomat-tilaus, Tilitoimistossa-lehden tilaus sekä tilaukseen kuuluva verkkolehtitunnus. Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään verkkolehteen alla.

Kirjautuessasi ensimmäistä kertaa verkkolehteen
1. Kirjoita tilaajanumerosi, jonka löydät lehden takakannen osoitekentästä
2. Anna salasanana postinumerosi ja vaihda se omavalintaiseksi kirjautumisesi jälkeen
3. Kirjoita sähköpostiosoitteesi


=Tilaajanumero
=Postinumero ensimmäisen kerran kirjautuessasi
Unohditko salasanasi? Pyydä uusi salasana.

Kirjaudu sisään
LukijapalvelutMediakorttiYhteystiedotPalaute