Nappisuoritus toi KLT-tutkinnon

Pitkän uran kirjanpitäjänä tehnyt Anne Sunila päätti tarttua härkää sarvista ja lähti vuosien harkinnan jälkeen suorittamaan arvostettua KLT-tutkintoa. Uurastus kannatti. Anne sai tentistä huippupisteet ja hänet palkittiin kultaisella KLT-pinssillä.
23.8.2016

Tuomas Lehtonen

Kuva Vesa Tyni

Kun itselle mielekäs ja motivoiva ala löytyy, innostus ja palo työn tekemiseen eivät laimene työvuosien karttuessa. Rantalainen Oy:n Järvenpään toimistossa työskentelevä Anne Sunila on tästä malliesimerkki. Hän on työskennellyt kirjanpitäjänä jo lähes kaksi vuosikymmentä, mutta urautumisesta ei ole tietoakaan. 

Yksi osoitus Annen kehittymishalusta on tänä vuonna erinomaisella tuloksella suoritettu KLT-tutkinto. Anne sai parhaat pisteet sekä laskentatoimen että oikeustieteen osioista ja parhaat yleispisteet koko tentistä. Hänet palkittiin suorituksestaan kultaisella KLT-pinssillä.

Annen mielestä työmotivaatiota ei ole ollut missään vaiheessa tarvetta tekohengittää, sillä taloushallinto tarjoaa alana jatkuvasti uusia haasteita ja mielenkiintoisia oppimisen paikkoja. Alaa säätelevään lainsäädäntöön tulee muutoksia vuosittain, työssä käytettävät ohjelmistot kehittyvät ja työtavat muokkautuvat muutosten virrassa. Tylsistymään ei taatusti pääse.

– Tällä alalla ei koskaan ole valmis. Aina on uutta opittavaa. Alan automatisoitumisen myötä tietyt rutiinit ovat poistuneet, ja aikaa jää enemmän asiakkaiden konsultointiin. Nyt kirjanpitäjältä odotetaan aktiivisuutta yritysten taloushallinnon kehittämisessä, Anne sanoo.

 

Oppia arjesta ja kirjoista

Anne kertoo oppivansa uutta päivittäisten työtehtävien parissa, mutta myös koulun penkillä. Tavanomaiseen työvuoteen kuuluu useita työnantajan tarjoamia kursseja ja ohjelmistojen käyttökoulutuksia. 

Viimeisen vuoden aikana Anne pänttäsi tavanomaista enemmän. KLT-tentti vaati kokeneeltakin kirjanpitäjältä huolellista ennakkovalmistautumista. Anne suoritti tenttiin valmentavan kurssin, johon kuului muutamia lähiopiskelupäiviä. Suurin osa opiskelusta tapahtui kuitenkin kotona työpäivien päätteeksi ja viikonloppuisin. Anne kiitteleekin miehensä panosta perheen arjen pyörittämisessä ja jalkapalloa pelaavien poikien treenikuljetusten hoitamisessa.

Anne valmistautui KLT-tenttiin tekemällä runsaasti harjoitustehtäviä. Hän yritti ensin ratkaista tehtävän itse ja tutustui sitten mallivastaukseen. Annen mielestä oli suuri apu, kun tenttiä suorittaessa hallitsi oikeanlaisen vastaustekniikan ja osasi käyttää sujuvasti lakikirjaa. Anne suosittelee tenttiin aikoville myös tutustumista Kirjanpitolautakunnan parina viime vuonna antamiin lausuntoihin ja yleisohjeisiin. Niistä tenttiin tulee usein kysymyksiä. 

– Kaikkiin kysymyksiin tentissä ei tarvitse vastata. Jos siis jokin kysymys tuntuu hankalalta, kannattaa hypätä seuraavaan tehtävään. Itse vastasin ensin sellaisiin kysymyksiin, joiden vastauksista olin varma, ja etenin sitten vähitellen vaikeampiin, Anne vinkkaa.

 

Farmaseutiksi vai kirjanpitäjäksi?

Hämeenlinnalaislähtöinen Anne valmistui ylioppilaaksi vuonna 1993. Tuolloin hän pohti lähtisikö opiskelemaan farmasiaa vai laskentatoimea. 

– Selatessani opinto-opasta huomasin, että tämä ala tarjoaa paljon erilaisia uramahdollisuuksia. Hain opiskelemaan Satakunnan ammattikorkeakouluun Poriin, sillä Hämeenlinnassa ei tuolloin voinut vielä opiskella tradenomiksi. Opiskelu tuntui heti omalta, enkä ole missään vaiheessa halunnut vaihtaa alaa.

Ammattikorkean kesälomien aikana Anne suoritti opintoihin kuuluvat työharjoittelujaksot. Ensimmäisenä kesänä hän työskenteli Hämeen Läänin verovirastossa ja toisena hämeenlinnalaisessa tilitoimistossa. Annen mielestä tilitoimisto oli työharjoittelupaikkana monipuolisempi, koska sieltä hän sai kokonaisvaltaisen, kattavan ja laaja-alaisen kuvan yrityksen taloushallinnosta. 

Valmistumisensa jälkeen Anne työskenteli vuoden verran aiemmassa työharjoittelupaikassaan Hämeenlinnan MK-Tili Oy:ssä. Kun hänen miehensä sai omat opintonsa päätökseen, pariskunta muutti töiden perässä Helsinkiin. Anne työskenteli ensin pitkään taloushallintotehtävissä ja kirjanpitäjänä Keskon tytäryhtiössä K-noutotukussa, joka vaihtoi myöhemmin nimensä Kesproksi. Viiden työvuoden aikana Anne pääsi tutustumaan varsinaisten taloushallinnon töiden lisäksi uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon ja testaukseen.

 

Monipuoliset työtehtävät

Kespron siirtäessä ulkoisen taloushallintonsa Tampereelle Anne hakeutui takaisin tilitoimistotyöhön. Hän työskenteli ensin Teemuaho Oy:n Pasilan toimipisteessä ja siirtyi myöhemmin yrityksen Järvenpäästä ostamaan toimipisteeseen. Ennen Rantalaisella aloittamistaan Anne ehti työskennellä vielä tovin Visma Servicellä, jolle Teemuaho Oy:n liiketoiminta myytiin.

Nykyisen työnantajansa Rantalainen Oy:n Järvenpään toimipisteessä Anne on työskennellyt parin vuoden ajan. Hänen vastuullaan on noin kymmenkunta erikokoista asiakas­yritystä. Työn mielekkyyttä ja vaihtelevuutta lisää se, että yritykset toimivat useilla eri toimialoilla. Yhteydet asiak­kaiden kanssa hoituvat useimmiten sähköpostin tai puhelimen välityksellä. 

– Päivittäiseen työhöni kuulu asiakkaiden pääkirjanpitojen, tilinpäätösten ja veroasioiden hoitoa. Osalta asiakkaista hoidan myös osto- ja myyntireskontran. Monesti hoidan saman päivän aikana useamman asiakkaan asioita, joten asiak­kaasta toiseen pitää pystyä siirtymään nopeasti. Aikataulut voivat yllättäen muuttua, joten paineensietokykyä ja taitoa työtehtävien organisointiin tarvitaan, Anne sanoo.

Annen vinkit kirjanpitäjäksi aikovalle

  1. Panosta opinnoissasi alan teoriapohjan oppimiseen ja hyvään kielitaitoon. Erityisesti englannin kieli on tärkeä. 
  2. Tee sinunkaupat tietokoneen kanssa. Työssä tarvitset toimisto-ohjelmistoja, sähköpostia sekä erilaisia taloushallinnon ohjelmistoja.
  3. Hyvät vuorovaikutustaidot korostuvat, kun työn luonne muuttuu konsultoivammaksi. Opettele viestimään selkeästi ja kuuntelemaan aidosti asiakasta.
  4. Hanki hyvät tiimityöskentelytaidot, koska tili­toimistossa työskennellään yhä enemmän tiimeissä.
  5. Kehitä organisointikykyäsi, jotta saat pidettyä langat käsissäsi hektisessä arjessa.
  6. Varaudu kehittämään itseäsi jatkuvasti, sillä ala muuttuu nopeasti.
  7. Kysy rohkeasti apua, jos jokin työssä mietityttää. Näin opit uutta ja vältät virheet.

KLT-tutkinto

KLT on taloushallintoalan asiantuntijatutkinto ja arvostettu merkki ammattitaidosta. Tutkinnosta vastaa Taloushallintoliiton alaisuudessa toimiva Tili-instituuttisäätiö. KLT-tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä henkilö, jolla on riittävä kaupallinen koulutus ja usean vuoden käytännön työkokemus. Tutkintoon kuuluva tenttitilaisuus järjestetään vuosittain lokakuussa. KLT-tutkinto edellyttää haltijaltaan tentin läpäisemisen lisäksi jatkuvaa ammattitaidon ylläpitämistä. Maassamme on tällä hetkellä 2 700 KLT-tutkinnon suorittanutta henkilöä, jotka voivat käyttää nimensä yhteydessä nimitystä KLT-kirjanpitäjä tai lyhennettä KLT. Parhaat KLT-tentistä suoriutuneet on perinteisesti palkittu kultaisella KLT-pinssillä.

Anne Sunila

  • Koulutus: laskentatoimen tradenomi, taloushallinnon ammattitutkinto, KLT-tutkinto, laskentatoimen kurssit
  • Kirjanpitäjänä Rantalainen Oy Uusimaan Järvenpään toimipisteessä. Toiminut aiemmin kirjanpitäjänä Visma Services Oy:ssä, Teemuaho Oy:ssä, Kespro Oy:ssä, K-noutotukku Oy:ssä ja Hämeenlinnan MK-Tili Oy:ssä sekä pääkirjanpitäjänä Kespro Oy:ssä. 
  • Asuu Järvenpäässä miehensä sekä 14- ja 11-vuotiaiden poikiensa kanssa.
  • Harrastaa ryhmäliikuntaa, kuntosalia, hiihtoa ja juoksua.
Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki